Новости в медицината, които ще променят живота на жените

Появата на нови терапевтични методи и по-прецизна диагностична техника вече очертават медицината на бъдещето.

Биохапче за предпазване от бременност

Антибебето е най-използваното контрацептивно средство. Минидозирани, микродозирани, еднофазни, двуфазни или трифазни – противоза­чатъчните са над 50 вида. Представля­ват химическа формула на основата на прогестатив (използват се 11 различни вида) и естроген (етинилестрадиол). Този синтетичен естроген „имитира“ естествения, който се произвежда в женското тяло по време на месечния цикъл, само че биологичната му мощ е много по-голяма и това може да до­веде до нежелани ефекти за сърдечно­съдовата система като тромбоемболия например.

НОВОТО: Новото противозачатъчно хапче е съставено от естествен естро­ген, биоидентичен с този на жената и действащ по същия начин. Хапчетата са монофазни, тоест всяко от тях съдър­жа една и съща доза хормони.

Изследванията показват, че този продукт влияе много по-слабо на ме­таболизма на черния дроб и на коагу­лацията на кръвта от класическите контрацептиви, освен това не проме­ня кръвното налягане. Контраиндикациите за употребата му са диабет и висока стойност на холестерола в кръвта.

10 мита за контрацептивните таблетки

Високи технологии за диагностициране на рака на гърдата

Всяка година се появяват хиляди нови случаи на тумор на млечната жлеза. Дори когато е злокачест­вено, заболяването може да бъде излекувано в девет от десет слу­чая, открити навреме. Това говори за голямата полза от профилак­тичната мамография – рентгенов преглед, който позволява да се забележат образувания, преди още да могат да бъдат напипани през кожата.

НОВОТО: Две нови образни техники подпомагат точното диагностициране – томосинтезата и еластографията. Томосинтезата, съчетана с дигитална мамография, позволява триизмерно и много прецизно изображение на гър­дата. Еластографията пък се прилага в комбинация с ехография и измерва в реално време еластичността на тъканите, тоест тяхната твърдост, която може да бъде индикация за злокачественост. Меките тъкани се оцветяват в синьо, а по-твърдите – в червено. Тази техника спестява хирургичната наме­са, когато тя е ненужна, и може да бъде полезна за по-прецизна биопсия.

Рак на гърдата: Какво трябва да знаете сега

Микроскенер прогнозира рисковете от фрактура през менопаузата

Всяка година остеопорозата става причина за многобройни счупвания на китки, тазови кости и гръбначни прешлени. След 50-годишна възраст една трета от жените имат това заболяване, което се изразява в деминерализация на костите. Остеоденситометрията е преглед, който позволява измерването на този процес, но той може да идентифицира само половината от хората с повишен риск от фрактура.

НОВОТО: Микроскенерите с висока резолюция позволяват да се направи виртуална костна биопсия и с голяма точност да се прогнозират фрактури в зависимост от структурата на костта. Новият уред позволява да се прецени рискът от счупвания при пациенти, при които остеоденситометрията не е показала наличието на такава опасност. Така могат да се вземат навреме мерки.

Когато костите станат чупливи

Ултразвук за третиране на фибромите

Всяка четвърта жена страда от фибром на матката. Тези доброкачествени образувания се появяват обикновено между 30 и 50 години. Често предизвикват обилно кьрвене по времена цикъла, но и извън него болки в долната част на корема, проблеми с уринирането. Единственият начин да се приключи с тях си остава хистеректомията (оперативното отстраня­ване на матката). Днес тези операции се правят често по вагинален път или лапароскопски (през пъпа), но в половината от случаите все пак се прибягва до коремна интервенция.

НОВОТО: Увеличават се нехирургичните методи, които целят да запазят матката. Един от тях е емболизацията на маточните артерии, която предизвиква прекъсване на кръв­ния поток към фиброма и така настъпва неговата некроза. Друг е термокоагулацията с ултразвук, която разрушава фиброма чрез топлината, проникваща през кожата. Този метод се употребява при определени условия – единичен, двоен или троен фибром, от 3 до 13 см, който не трябва да е разположен срещу гръбначния стълб. Термокоагулацията запазва матката и шансовете за бременност.

Какво е абдоминална хистеректомия?

Роботизирана хирургии за тумори на яйчниците

Ракът на яйчниците е труднооткриваем и затова е с най-висока смъртност сред гинекологичните злокачествени заболя­вания. Карциномът на гърдата, който е най-разпространения вид рак сред жените, е с близо два пъти по-висока преживяемост от този на яйчни­ците. Няма характерни клиничните симптоми, затова често се приписват на други болести – лесна уморяемост, болки ниско долу, подуване на коре­ма. Ранната диагностика и профилактика дават надежда за навременно лечение с по-добра прогноза. При доказан тумор се провежда хирургич­на интервенция, която може да е лапаротомия (с отваряне на корема) или лапароскопия (без отва­ряне, много по-щадяща).

НОВОТО: По света и у нас вече се практикува роботизи­рана лапароскопска хирургия, която може да се прилага и при гинекологични операции. Екипът на проф. Григор Горчев от плевенската болница „Д-р Георги Странски“ работи със системата „Да Винчи” – робот, създаден от НАСА и произвеждан само В САЩ, който прави лапароскопски операции. Засега е единствен у нас, оперира основно тумори на яйчниците, но има вече и четири на простатата. Интервенцията е безплатна за пациента, поема се от здравната каса.

Предимствата на работизираната хирургия са безброй – губи се много по-малко кръв, оперираният се възстановява много по-бързо, ако се докаже рак, се стига до химиотерапия за по-кратки срокове, което дава по- голям шанс за успешно лечение.

Истина ли е, че яйчниците най-често образуват тумори

Целева терапия „мори“ от глад рака

Таргетното лечение, при което целебната „стрела“ се забива само в увреденото място, се развива във всички области на медицината й с все по-бързи темпове. То дава големи надежди за, продължаване на живота и повишаване накачеството му при пациенти с тежки заболявания.

НОВОТО: За първи път от 15 години има нов вид лечение – антиангиогенезно, което може да се прилага при рак на яйчниците. Комбинира се със стандартната химиотерапия и цели спиране на кръвоснабдяването на туморите, което блокира храненето и съответно рас­тежа им. По новия метод работи екипът на д-р Анто­анета Томова в онкологичния център в Пловдив. Прилага го с успех и при рак на гърдата, дебелото черво, белите дробове и бъбреците.

  •  сп. „Журнал за жената”

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар