7 важни причини да консумираме повече зелении

Зелениите подобряват храносмилането

През пролетните и летните месеци можем да консумираме на воля зеленолистни зеленчуци. Спанак, лапад, маруля, салати, рукола, манголд, пресен лук и чесън… Изборът е огромен и само от нас зависи да ги включваме редовно в менюто си. Ето няколко конкретни причини да направим това.

1. Полезни са за костите

Повечето зеленолистни съдържат високи дози калций. За това говори и леко стипчивия им вкус. Само в 1 ч. ч. се съдържат близо 100 мг калций, което е 1/10 от необходимия дневен прием. И нещо любопитно – калцият от този вид растения се усвоява много по-лесно от организма. Единственото изключение е калцият от спанака и киселеца, заради наличието в

зелении

Зелениите предпазват зрението

тези растения на оксалова киселина, която го прави неразтворим и неусвоим от чревната лигавица.

2. Подобряват храносмилането

Дължи се на фермента захарен сулфохиновоз, който поддържа полезните бактерии в червата и не позволява на вредните да се заселят в това пространство. Това откритие направиха учени от Австралия и Великобритания.

3. Предпазват зрението

Причината е, че са богати на каротеноиди, лутеин и зеаксантин, които се грижат за здравето на очите и намаляват риска от дегенеративни увреждания и появата на катаракта.

4. Поддържат мозъка млад

Доказано е, че редовната консумация на зеленолистни зеленчуци предпазва от когнитивни нарушения. Британско изследване установило, че благодарение този вид храна можем да съхраним умствените си способности на нивото на човек с 11 години по-млад.

5. Намаляват холестерола

Зеленолистните зеленчуци са богати на фибри, което помага на организма да се изчисти от токсини и така да поддържа здравословни нива на холестерола. Но за да има полза, трябва да се хапват сурови. Допустима е единствено съвсем слабата топлинна преработка – на пара или задушени.

6. Подмладяват

Защото съдържат много Вит. К, а той предпазва от дегенеративни заболявания и освен това е важен за кръвосъсирването, пише „Здpaвeн журнaл“. Учените смятат, че недостигът му в организма е отчасти виновен за сърдечносъдовите заболявания, травмите и чупливостта на костите, калцирането на артериите и т. н. Достатъчно е да включите 1 ч. ч. зеленолистни зеленчуци, за да си набавите почти цялото необходимо дневно количество от този витамин.

7. Зареждат с енергия

Те са богати на витамини от група В, които помагат на тялото да превърне въглехидратите от храната в глюкоза, която е ценен източник на енергия. От чисто психологическа гледна точка – зеленият цвят в чинията радва окото и действа стимулиращо, повишава настроението и настройва оптимистично.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар