Как да успокоиш плачливото мъниче

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Необходимо е известно време, докато се научиш да разпознаваш различните видове плач и да реагираш спрямо нуждите на малкото човече. Предлагаме ти няколко изпитани на практика съвета за успокояване на бебето. Списание „Моето дете” предлагат…

 

1. Майката притежава вроден инстинкт да вдигне и да гушне рожбата си,  когато я чуе да плаче. Мал­кото човече ще се почувства много добре, ако го полюлееш и му поговориш нежно. Поня­кога бебето плаче просто за­щото има нужда от внимание или мама да го гушне.

2. Причината новороденото да стане неспокойно може да е физическа: треска, болки, алергия, подсечено дупе, глад или жажда. Плачът от глад ще разпознаеш лесно – бебе­то върти неспокойно глава наляво-надясно и се опитва да засмуче ръцете си и всичко, което достига с уста. В началото сигна­лите са само физически, а после започва да плаче. Вдигни го на ръце, полюшкай го, докато малко се успокои, и чак тогава предложи чаканото мляко. Едно неспокой­но бебе може да се задави, когато поема с уста предложената му гърда или биберон.

3. Ако бебето плаче по време на хранене, не се изнервяй. Про­дължи спокойно кърменето, като му говориш нежно или му пееш песничка. Дори новоро­дените усещат кога мама е разтревожена или неспокойна.

4. Твоето бебе плаче, когато го събли­чаш. Причината е в това, че изведнъж то започва да усеща липсата на нежна­та материя по тялото си. Един трик – докато го събличаш, сло­жи върху коремчето му леко затоплена мека памучна кърпа.

5. Някои бебчета се стряскат много лесно. Ако твоето започва да плаче след рязък и силен шум, гушни го, полюлей го, сложи го отново в креватчето, пак го вди­гни и разходи из стаята, като не спираш да му говориш нежно. Гласът на мама е най-приятният звук за новороденото.

 

6. Понякога и най- малките имат нужда от спокой­ствие и усамотение (дори от нежности­те на мама). Как да познаеш? Когато бебето върти глава и избягва погледа ти. Ако постоянно го гушкаш и люлееш, то може да се раздразни и тогава започва да плаче.

7. При новородените все още е недоразвита терморегулацията на тялото. Затова, когато се раз­хождаш с малкото от стая в стая, завий го с леко памучно одеялце.

8. Бебетата обожават да бъдат носени в слинг и да чувстват топлина­та на мама и как бие сърцето й – почти както в нейното коремче! Според специалисти, изследващи развитието на бебетата, носените в слинг мъничета, плачат сравнително по-малко.

9. Ако твоята рожба плаче неспирно, помисли за един нежен масаж. Погрижи се ръцете ти да са затопле­ни и намазани с бебешки лосион. Докато правиш масажа, е важно да поддържаш емоцио­нален контакт с бебето – говори му, пей му и му се усмихвай. Започни от гърдичките настрани, коремчето масажиран с кръгово движение, ръчичките и крачетата в посока от глезена/китките нагоре, а гръбчето – надолу и встрани.

 

10. Ако вечерта бебето плаче, после изведнъж спре, после пак започне неистов рев, възможно е да е преуморено и превъзбудено. Сложи го в легълцето му и нежно го гали, далеч от телеви­зора, други шумове и силна светлина. Погрижи се всеки ден да си ляга в един и същи час. Така ще избегнеш преумората и превъзбудата.

11. Твоето бебе плаче и нищо не е в състояние да го успо­кои? Облечи го и излезте на разходка с количката. Поня­кога смяната на обстановката помага.

12. Бебетата обичат повторенията и имат нужда от своите ежедневни ритуали. Ако си открила начина, по който рожбата ти се успокоява, не се колебай да го прилагаш всеки път – не се притеснявай, че ще се разглези, както те заплашват бабите.

13. Използвай времето, когато е будно за игри, приказки и весели забавления. Направи плавен преход към по-спокойни зани­мания вечерта и завърши с ритуала по приспиване. Така бебето най-лесно и бързо ще заспи, без дежурните плач и съпротива.

14. Направи си дневник, в който записваш вре­мето, когато мъничето е неспокойно и какво му е помогнало да се укроти. Така ще ти е по-лесно да предвидиш и предотвратиш следваща­та порция плач.

15. Ако мъничето ти плаче безутешно заради колики, постави затоплена пеленка върху коремчето му или го сложи по корем върху колената си. Някои бебета се успокояват, ако ги завият плътно в меко одеялце.

 

16. За да е кротко едно бебче, е изключително важно не­говите родители да са спо­койни, защото то усеща много добре всяко раздразнение в настроението на хората около него. Затова, ако изпад­неш в ситуация като пред нервна кри­за или просто ти е дошло до гуша от всекидневието у дома, намери някой да погледа малкото за 2-3 часа, които използвай за себе си. Най-добре смени домашната обстановка, за да можеш наистина да презаредиш батериите. А ако се срещаш с приятели, задължи­телно намирайте теми, различни от тези, свързани с бебето.

17. Ако детето се буди нощем и плаче заради растящите зъбки, можеш да се консулти­раш с педиатъра му, за да ти препоръча обезболяващ гел, с който да мажеш венците. Много ефек­тивни са хомеопатичните продукти, които облекчават най-честите симпто­ми от пробива на зъбките (болки във венеца и ушите, повишена температу­ра, неспокоен сън, безапетитие и др.) Предложи му също така чесалка за венците или друга подходяща играчка за дъвкане.

Ти и той… след бебето

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар