Ти и той… след бебето

Обичате безкрайно децата си, но ви се случва понякога да си спомняте с носталгия годините преди тяхното появяване. Спокойно – не сте единствените…

Малките плавници обръщат  наопаки живота ни и може би на първо място се променят отношенията между новите мама и татко, внезапно сдобили се със съ­вършено нови приоритети и отговорности. Ти си уморена и недоспала, фиксирала си цялото си внимание върху малкия човек. Таткото пък – пренебрегнат и объркан, защото още по-трудно от теб влиза в об­раза си на родител, който замечтано сте рисуваш през деветте месеца очакване на бебето.

Кога идва първата семейна криза?
Още с изписването от родилния дом или най-късно до първата безсънна нощ около малкото. Истината е, че каквито и кон­фликти да сте имали във взаимоотноше­нията си преди детето, те неизбежно ще се задълбочат с появата му. Най-често теми­те, около които се разпалват скандалите, са парите, домашните ангажименти, на­месата на роднините и сексът. Във всички тези проблеми детето вече заема ключова роля, като се използва като оправдание, причина или средство за постигане на оп­ределени цели.

Какво се променя при теб?
Да бъдеш майка е нещо доста различно от това да бъдеш любима. Не казвам, че е несъвместимо, но за да го постигнеш, се искат усилия (да превъзмогнеш умо­рата и да успееш да посрещнеш мъжа си с усмивка), подготовка (за да може поне да се срешиш или да си вземеш душ), ар­тистичност (за да завоалираш силното си желание за сън) и готовност за компроми­си (все по-рядко ще имате единомислие). Ако приложиш тази тактика в поведение­то си, много е вероятно да се приближиш до идеята за семейна хармония.

Какво се променя при таткото?
Изместен е на второ място от малкото ревливо човече, и то дотолкова безцеремонно, че вече се оглежда, ако случай­но го попиташ: „Ти гладен ли си?“ или „Какво искаш да ти сготвя?“ Не смее да споменава думата „секс“, защото сякаш моментът никога не е подходящ. Забравил е (като теб) какво е да заспиш и да се съ­будиш чак на сутринта, защото дори да си го жалила в първите седмици, вече отдав­на не се свениш да го разбудиш в три през нощта с думите „Как можеш да спиш, ко­гато детето плаче от един час!“

И така – равносметката…


И двамата с партньора ти сте из­правени пред едни и същи фактори на стрес, макар понякога да ви се струва, че човекът до вас е основ­ният източник за вашите несгоди. Новият член в семейството води до съвсем различна конфигурация на вниманието и това рефлектира най- вече в интимните ви отношения. Няма как да не е така, след като все по-често се озоваваш заспала до малкото, а не в прегръдките на съпруга си. Ако твоето сексуално влечение или това на партньора ти сякаш е изчезнало без следа, спо­койно… случва се с повечето двой­ки. Истината е, че не съществуват машини, които да те върнат назад във времето, ефикасни афродизиаци или гаранции за неугасваща страст. Шансовете да възвърнеш ин­тимността си с любимия – вече баща на твоето дете, са в собствените ти ръце.

Откъде да започнеш?
От теб самата. Застани срещу огледалото и бъди откровена: „Колко пъти този месец си посрещнала мъжа си обле­чена в нещо секси?“ А при­ческата? Май не си била на фризьор, откакто се е родило бебето… Това обаче е най-малкото и решава проблема само на повърхността. Съществената промяна трябва да се случи в общуването. Ето няколко съвета:

► отделяй повече време за разговори със съпруга ти;
► бъди откровена и ясна в желанията си – това е много важно, освен това ще го стимулира и той да отговори със същото;
► избягвай негативното пове­дение;
► не давай крайни оценките за действията му, особено ко­гато са отрицателни;
► не се налагай, а помоли или обясни това, от което имаш нужда;
► бъди съпричастен слушател;
► бъди готова на споразуме­ние и компромис;
► бъди умерена и знай кога трябва да спреш.

Повечето улегнали родители въз­приемат философски факта, че е трудно да се поддържа висок градус на сексуалната страст всекидневно, когато в дома има малко дете (и очаквано всеки момент може да на­хлуе в леглото ). В този ред на ми­сли недей да сравняваш по никакъв начин еротичните си изживявания, преди да станеш майка (не че няма шанс да ти се случат отново :). Причините, които мотивират всеки от нас за секс, са различни: физи­ческо отпускане, чувствена близост, емоционално общуване… Когато помислиш за всички тези неща и се опиташ да ти се случват по-често (поне едно от тях) независимо от обстоятелствата в дома, тогава и отношенията ти със съпруга ще придобият нов облик, а детето няма да е непрекъснато оправдание, за поизстиналите ви отношения.

Съветите на психолога Димитрина Проданова:

  • Дръж любимия си наоколо, ангажирай го емоционално и физически както с бебето, така и с теб самата.
  • Покажи организаторски талант. Научи се, ако до този момент не си, да разпределяш задачи. Включи в гле­дането на детето не само тати, а бабите, дядовците, приятели, лели, чичовци… Предлагат ли ти съдей­ствие, не отказвай.
  • Мисли позитивно. Раждането на едно дете не е затъпяващ и зациклящ процес. То е придобиване на нов вид интелигентност.
  • Почивай си във всяка възможна ми­нута.
  • Не се изолирайте с таткото от нормалната ви социална среда и контакти. Театрите и кината не са забранена зона за вас, просто купи билети. Покани любимия си. Той ще е щастлив. А на бебчето дай шанс да види и други хора.
  • Говорете с любимия си за трудно­стите, които ви предстоят след раждането, още преди да се е поя­вило бебето. Така шокът от новата ситуация ще бъде по-приемлив.
  • Добрата новина е, че идва ново по­коление Бащи! Таткото е все по-от- даден в отглеждането на бебето и много по-съпричастен към чувства­та на майката.
  • Ако кризата се задълбочи, потърсе­те си психотерапевт.

Сп. „Моето дете“

Здраве и жизненост за мама и бебе

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар