Контракциите – предвестници на срещата с бебето

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

С напредването на бременността в организма на жената настъпват редица процеси, които я подготвят за предстоящото раждане.

Едни от предвестниците на раждането са по-забе­лежими, други по-малко, а има и такива, които определено стряскат бъ­дещата майка, особено ако очаква първото си дете. Това са контракциите, които с наближаването на термина са ясен сиг­нал, че събитието предстои скоро. Как да различиш обаче истинските от фалшивите контракции, които може да изпиташ и доста преди финала на бременността си?

Фалшива тревога

Контракциите са естествен процес на регулярно съкращаване на матката, който бъдещите майки усещат с раз­лична интензивност след първия триместър на бременността си. Тези ранни контракции, наречени още контракции на Бракстън-Хикс, на името на британ­ски гинеколог, който пръв ги е описал през 1872 г., подпомагат подготовката на матката и маточната шийка за са­мото раждане. Те увеличават и прито­ка на кръв и кислород към плацентата и бебето. Тези контракции обикновено са неравномерни и безболезнени. Тъй като не засягат шийката на матката, те не са опасни и не водят до увеличаване на риска от преждевременно раждане. Някои майки споделят, че са имали фалшиви контракции само през пър­вата си бременност, а други пък нико­га не са ги изпитвали. Това зависи в голяма степен от чувствителността на матката ти. Тя е мускул, който се влияе от емоциите, хормоните и умората на бременната жена. Всички бременни усещат леко втвърдяване на корема при силни емоции и преумора, но това чувство е краткотрайно и не е придру­жено от болки, а по-скоро е свързано с тежест и стягане.

Как да намалиш дискомфорта от Бракстън-Хикс контракциите?

  • Смени положението на тялото си и физическата активност. Понякога раз­ходките могат да помогнат. В други случаи покоят е по-доброто решение – сама ще усетиш кое е подходящото за теб.
  • Можеш да се отпуснеш с топла вана или душ, за да помогнеш на тялото ти да релаксира.
  • Раздвижи се и дишай бавно и дъл­боко. Това няма да спре Бракстън-Хикс контракциите, но ще намали неприятните ти усещания.

Как да разпознаеш истинските контракции?

  • Контракциите са станали ритмични и се появяват на всеки 4-10 минути;
  • Всяка контракция продължава около минута;
  • Контракциите не спират, когато променяш позата си;
  • Вече е невъзможно да не обръщаш внимание на болките, защото те се разпространяват в областта на кръста и бедрата.

Истинските контракции често са проводени и с някое от следните оплаквания: напрежение в таза или във влагалището, спазми като при настъпване на менструален цикъл, кървене изтичане на околоплодна течност, което налага спешно да тръгване към болницата.

Нужно е да знаеш…

Когато започнат съ­щинските контракции, в никакъв случай не се изкушавай да вземеш н е що обезболяващо. Опитай се да се от­пуснеш и не изпадай в паника. Болките в този момент се притъпя- ват, ако се движиш, затова не бързай да заемеш хоризонтално положение.

  • сп. „Моето дете”

 Как да се предпазим от преждевременно раждане

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар