Ето как да разберете дали детето ви лъже

Много е обидно да слушате лъжите на собственото си дете – нима на това сте го учили?! Как да реагирате в момента, да му вярвате ли занапред или да се съмнявате във всяка негова дума?

Не превръщайте лъжата в шега, дори да е наистина смешно невинна. Малчуганът трябва да разбере, че сте го „разкрили“ и да поиска извинение за постъпката си.

дете лъжа

Езикът на тялото издава човека

Възрастовите особености

Невинаги когато детето разказва небивалици или си измисля разни неща, лъже съзнателно. Малчуганите от три до шест години бъркат реалността със своя илюзорен свят, което е особеност на психичното развитие.

След тази възраст детето вече започва да разграничава действителното и измисленото. Дванайсетгодишните си дават ясна сметка, когато говорят неистини – целта е да манипулират възрастните,пише „Журнал“.Ако лъжите се повтарят често, това е сигнал за сериозни проблеми като липса на внимание и опит за привличането му.

Голямата разлика

Лъжата има две основни форми – премълчаване на нещо и изказване на неистина. В първия случай детето може да се страхува да си признае и затова предпочита да си мълчи, да крие факти, които го уличават. Във втория може да преувеличава истината, за да изтъкне своята значимост или да прехвърли свои грешки и комплекси на други хора. При всички случаи обаче показват неувереност в себе си и неразбиране от страна на родителите.

Основните причини

Преди всичко трябва да разберете какво кара детето да лъже. Ето някои от най-разпространените причини:

Лош пример. Възможно е вие самите да си служите с лъжи, дори да го карате да крие нещо – например да не казва на татко, че сте си купили нещо скъпо или на мама, че сте яли сладолед. Така детето започва да копира поведението, което не смята за лошо, щом то прави мама или татко.

Страх. Често лъжата или премълчаването спестяват строгото наказание, което малчуганът знае, че го очаква. Затова е склонен дори да обвини друго невинно дете, брат, сестра.

Игра на въображението. Случва се възрастните да приемат за лъжа някаква история, родена от развинтената детска фантазия. Преувеличаването на истината може да е белег за творческа енергия – насочете я в правилната посока.

Вик за помощ. Липсата на внимание, съпричастност и разбиране често могат да накарат малчугана да прави бели, само и само да го забележат. Лъжата е изпробван начин за това и ако стане навик, значи детето има нужда от повече обич и подкрепа.

Как да разпознаете лъжеца?

Езикът на тялото издава човека, който се опитва да ви „преметне“. Всеки се вълнува, когато говори неистини.

– независимо дали е дете или възрастен, и затова прави неосъзнати жестове, по които можете да го разкриете. Ето едни от най-показателните:

– прикрива с ръка устата си, докато говори

– постоянно мърда, върти се на стола

– навива си края на дрехата

– прехапва устни, гризе нокти

– избягва зрителен контакт, не ви гледа в очите

– почесва се по главата, пипа си носа

– разкопчава си яката и разтърква врата си

Как не бива да постъпвате:

Има опасност да загубите контакт с детето си, ако:

– често сочите недостатъците и грешките в поведението му, повтаряте му постоянно, че се държи безобразно

– отнасяте се равнодушно към лошите му постъпки

– порицавате го, като му лепвате етикета „ти си лъжец“, вместо да кажете, че поведението му ви обижда и да обсъдите случая

– сравнявате го с други деца, които са безупречни според вас в повтаряте му, че пак не е спазило обещанието си, като така му напомняте за минали провинения.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар