Когато детето не иска да сяда на масата… Какво трябва да направите?

Всеки път историята се повтаря – наближи ли време за вечеря с цялото семейство, хлапето намира поводи да откаже да яде. Предлагаме ви професионални съвети как да избегнете проблема и храненето да не се трансформира винаги в сълзлива драма.

маса дете

Детето има потребност да утвърждава своята индивидуалност

Не се нервирайте, тъй като поведението на вашето отроче не е изключение. Детето има потребност да утвърждава своята индивидуалност, като се противопоставя. Но поведението му не бива да влиза в противоречие с навиците на фамилията. Защо малчуганът отказва да седне заедно с възрастните на масата за обяд или вечеря? Ето вероятните причини.

Играе и не желае да прекъсва забавлението

Когато си на 5 години, колата с дистанционно управление е много по-интересна от макароните със сирене. Отдадено на играта, детето най-често е повиквано в най-интересния миг. Хлапето отказва рязко да остави изведнъж увлекателното занимание. Да стои мирен половин час на масата за него е просто изтезание.

За да избегнете изненадата, предупредете малчугана десет минути по-рано, че предстои вечеря, след което отново може да си доиграе. Важно е да го накарате да почувства, че храненето с цялото семейство на масата е привилегия. Да се възползва от този важен момент и да желае сам да го уважи – да хапва редом с възрастните.

Забравете за телефонните обаждания и телевизията. Общата вечеря е свещен момент. Тези правила важат и за родителите – не бутайте чинията настрана, за да можете да отговорите на sms-a.

Казва, че не е гладен

Дори да не му позволявате да взема храна от шкафа и хладилника извън часовете за хранене, детето със сигурност ще намери начини да похапне, пише „Журнал“. Едно дете никога няма да се остави гладно. Най-вероятно в училище или като гостува на приятелчето си, похапва с наслада.

Поведението на детето може би показва, че то търси начин да се противопостави на родителите си. Не оставяйте хлапето да има последната дума. Подрастващите имат невероятна способност да се инатят до безкрай, още повече като почувстват безпокойството на родителите си, щом наближи времето за вечеря.

Можете да постъпите по-радикално – не слагайте стол за малкия, нито прибори няколко дена. Дайте му възможност сам да спре ината си. Това дестабилизира противопоставянето на детето, а вие показвате своето надмощие.

Разговорите го отегчават

Малчуганът скучае на масата, докато възрастните водят безконечни разговори. В главата му има една-единствена идея – как по-бързо да се измъкне и да отиде да си играе, което му е доста по-приятно. Ако сте имали напрегнат делник и трябва да си споделяте много неща, направете го, докато пиете аперитив или след вечеря, като предварително освободите детето.

Между 7 и 8-годишна възраст хлапето има естествена потребност да бъде чуто или да се намесва в диалога. Дайте му възможност да говори с вас, проявете интерес към неговото мнение, чуйте го какво иска да ви каже. Не е най-добрата идея да отрупате детето с въпроси около резултатите му в училище например – ще гледа да се измъкне, за да избегне разговора.

Чувства се като арестант

Когато всички се съберат около масата, често тя се превръща в място за ожесточени спорове. Разпалените разговори, противоборства и словесни нападки оставете за друго време. Те отегчават децата. Събирането за вечеря е подходящо за споделяне и сговор. Това е мястото, където можете да говорите за всичко… и за нищо значимо.

Хубаво е всички да се включват в подготовката на вечерята, а децата обичат да помагат при подреждането на масата и при готвенето. Дайте възможност на хлапето да ви помага. После малчуганът с удоволствие ще седне да похапне, след като е обелил картофите, бъркал белтъците за десерта или е подредил приборите и е помогнал при сервирането.

Приложете хитринки

– Когато детето отказва да седне на масата с вас, сложете на неговия стол любимата му възглавничка.

Поканете хлапето да вземе на вечерята и любимата си играчка. Сложете и пред нея чинийка и лъжичка.

– Поставете малка масичка до голямата и настанете там детето си с любимите му играчки. Детето ще свикне да се храни по едно и също време с фамилията, но ще се чувства специално. С времето най-лесно можете да махнете неговата масичката и да притеглите столчето му към вас.

– Детето ви се инати и отказва да седне да вечеря с вас. Оставете го да се успокои. Можете да му прочетете приказка или да нарисувате нещо заедно. После му предложете да сложите книжката и боичките на масата за вечеря. Детето само ще ви последва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар