Добра идея ли е да сложим телевизор в детската стая?

Отдавна отмина времето на гледане на телевизия у съседите и вече почти във всеки дом светят поне два телевизионни екрана. Но добра ли е идеята да сложим телевизор и в детската стая?

Всеки си има вкус

Изборът между новините, анимационния филм и забавната програма не е лесен. Благодарение на няколкото

телевизор

Телевизор в детската стая – да или не?

телевизора вкъщи всеки може да задоволи вкуса си, без да наруши правата на другите. Децата гледат любимата си програма, родителите са доволни, цари мир и спокойствие.

Но какво става със сплотеното семейство?

Като се има предвид, че средно българинът гледа телевизия около 3 часа и половина, ако всеки избира своя програма на своя телевизор, това време е отнето от времето за семейно общуване. Макар и човек да е пасивен пред екрана на телевизора, все пак когато всички гледат едно и също предаване, има обсъждане, спорове и споделени емоции.

Всеки с телевизора си – това означава, че дистанцията между деца и родители се увеличава, защото отношенията се изграждат в моментите, изживени заедно.

Опасност от предозиране

Ако децата гледат телевизия до късно, не им остава достатъчно време за сън и за възстановяване на силите.

Родителите, загледани в някой филм, обикновено отиват да видят дали децата спят, едва когато той свърши. А дотогава е имало достатъчно време малките да прекалят с телевизията.

Какво гледат децата?

Опасно е не само прекалено дългото гледане на телевизия, но и съмнителното качество на някои предавания. Когато децата са сами, те не избират детски филмчета, а това, което не им се позволява да гледат – филми с насилие, шоу програми за възрастни и т.н. Освен това, изолирани от родителите си, децата не мотат да поговорят с тях, за това, което виждат, и да получат обяснение за някои шокиращи сцени.

Психолозите предупреждават, че неконтролираното гледане на телевизия може да доведе при децата до поява на фобии, безсъние, безпокойство, депресия.

А училището?

Мащабно канадско проучване стига до извода, че децата на възраст 8-10 години, които имат телевизори в стаите си, са с много по-ниски учебни резултати от връстниците си, чиито родители не са допуснали това.

Основно разликата е в оценките по математика и чужди езици, пише „Журнaл“. Колкото по-дълго време прекарва детето пред екрана, толкова по-вероятно е да не стигне до висше образование, твърдят авторите на проучването.

Те добавят също, че най-добри резултати в училище имат тези ученици, които ползват семейния компютър. Инсталирането на личен компютър в детската стая крие същите рискове като личния телевизор.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар