Кога трябва да заведете детето при логопед?

промоции

Всяко дете се развива със свой собствен ритъм и лекото закъснение в проговарянето и речевите умения не е страшно и невинаги означава сериозен проблем. Кога обаче е време да потърсите помощ от логопед?

Логопед

Логопед

Родителите трябва да обръщат внимание не толкова на това дали малчуганът проговаря, а доколко се затруднява при усвояването на различните степени на развитие на говора и речника си. Задължително се консултирайте с логопед, ако забележите следните проблеми:

  • бебето не произнася първите си думички, а вече е на една годинка
  • двегодишният малчуган говори така, че го разбират само най-близките му, които са постоянно с него на три години хлапето не се изразява с цели изречения, не ползва фрази
  • четиригодишното дете смесва някои звуци, близки по звучене, не може да изговаря добре буквите с, з, ш, ж;
  • на пет-шест години в речта на детето отсъстват звуците л и р, не умее да разказва свързано;
  • при появата на заекване, независимо от възрастта на детето – колкото по-кратък е периодът на заекване, толкова по-лесно може да се отстрани това нарушение в говора с помощта на логопеда, пише Журнал за жената.

Ето и някои полезни упражнения за развитие на говора, прилагани от логопеда, които можете да правите и вие сами с детето:

„Хипопотам“: малчуганът си отваря широко устата, когато му кажете „топло“, затваря си устата, когато му кажете „студено“.

„Часовник“: детето се усмихва, отваря широко уста и с върха на езика си преминава в кръг от единия край до другия на устните си като стрелка на часовник.

„Свирка“: детето свива устни и ги издава напред като свирка, зъбите не се виждат, трябва да задържи и да усети напрежение.

„Тигър“: детето ръмжи като тигър (по време на игра, помага за усвояване произнасянето на буквата р).

„Лакомник“: детето се стреми да докосне върха на носа си с език, а след това и брадичката, сякаш облизва остатъци от сладолед или сметана. Друг вариант на това упражнение е да поставите в купа с вода дребен плод (череша, малина, зърно от грозде) и детето да се опитва да го хване с език.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар