Истини и митове за афродизиаците

Афродизиаците, наречени на гръцката боги­ня на любовта Афродита представляват храни и съставки, за които се вярва, че запал­ват любовния плам и подобряват интимния живот на двойката. Екзотичните и красиво приготвени ястия могат да внесат в семей­ния дом свежест, спокойствие и да превърнат мъжа и жената в партньори не само в леглото, но и в кухнята, особено ако умерено включат в менюто си някои от следните любовни храни…

100% доказано действие, но опасни за здравето

Испанска муха
Изсушените и смлени на прах телца на един вид бръмбар съдържат веществото кантаридин, което от векове наред се смята за афродизиак. Кантаридинът е доста опасен – при контакт с кожата предизвиква моментална поява на бо­лезнени мехури. По време на оргия маркиз Дьо Сад поднесъл питиета с испанска муха, в резул­тат на което една от поканените проститут­ки едва не умряла, а останалите „паднали от постелята и започнали да бълнуват“.

Йохимба
Кората на йохимба – дърво, растящо в Ка­мерун, съдържа алкалоида йохимбин, който разширява кръвоносните съдове особено в областта на половите органи. В по-големи дози може да предизвика треперене, трескави видения и стомашни болки.

100% доказано действие, полезни за организма
Много от следващите продукти са смятани за афродизиаци от незапомнени времена – понякога заради формата им, друг път зара­ди някое поверие. Днес науката доказва, че те действително влияят върху сексуално­то здраве заради витамините, минералите или полезните вещества, които съдържат.

Авокадо
Ацтеките го наричат ауакуатл – тестикул. Славата му на афродизиак толкова се разпрос­транила в Европа, че католическите свещеници започнали да го забраняват. Авокадото съдържа витамини от група В, осигуряващи ефективна проводимост на импулсите по нервите, което е много важно за половата възбуда.

Банан
Според Тантра бананът се свързва с еротичната енергия. Източник е на витамин В и на ензима бромелаин, който подобрява мъжкото сексуално здраве.

Целина
Целината съдържа много витамин С, витамините В1 и В2. Мадам Помпадур приготвяла супа с целина, с която разпалвала страстта на Луи XV.

Стриди
Наричани „цариците на еротичната кухня“. Влиянието им се дължи на съдържащия се в тях цинк, който управлява действието на тестостерона в организма. Богати на цинк са и ягодите и малините.

Аспержи
Аспержите се приемат за афродизиаци от най-древни времена, най-вече заради формата си. Арабите смятали, че който консумира аспержи всеки ден, „ще усети как поривът и силата му значително нарастват“. Аспержите съдържат калий, фибри и витамините В6 и С.

Шоколад
За ацтеките бил божествена напитка. Монтесума пиел по няколко чаши с какао, преди да влезе в харема с многобройните си жени. В средата на XVII век шо­коладът добил репутацията на афродизиак в Европа. Съдържа фенилетиламин, съединение, което предизвиква състояние на еуфория и чувство за щастие чрез освобождаването на допамин – вещество, отделяно от мозъка, ко­гато сме влюбени.

Люта чушка
Съдържа капсицин, който стимулира освобождаването на ендорфини – „хормоните на удоволствието“.

Женшен
Смята се, че подобрява кръвообращението и възвръща мъжката потентност, като уве­личава произвеждането на тестостерон.

70% доказано действие
Тези продукти въздействат на сетивата, а оттам – и на съзнанието чрез вкуса и арома­та си, които са приемани масово като „съб­лазнителни“. Все пак въздействието им като афродизиаци е по-скоро индивидуално и зависи от вкусовете, предпочитанията и нагласата на всеки отделен човек.

Трюфели
Смятат се за афродизиак заради силната си миризма и вкус. френските гастрономи каз­ват, че „трюфел е велика дума, която събуж­да гастрономически и еротични копнежи“.

Анасон, ванилия, лавандула
В редица близкоизточни страни анасонът се използва за разпалване на любовно желание у младоженците. Ванилията била използвана вместо парфюм от мадам Помпадур, за да е по-привлекателна за ухажорите си. Лаванду­лата се използвала в древността за пригот­вяне на еротични ястия.

30% доказано действие
Славата си на афродизиаци дължат преди всичко на формата си или на някаква анало­гия. В повечето случаи ефектите от приема им се дължи на самовнушение, а не на реален физиологичен ефект.

Смокиня
Смятана за афродизиак заради формата и цвета й. Любимият плод на Клеопатра, с който прелъстявала любовниците си.

Грозде
Свързано с честванията на бог Дионис и насладата. Смята се за афродизиак, за­щото от него се прави раз­пускащото нравите вино.

Шампанско
Само по себе си не е аф­родизиак, но придава тър­жественост на момента, което предизвиква приятна възбуда от очакването на нещо вълнуващо.

0% доказано действие
Те са с недоказани качества и тяхното прило­жение се базира повече на слухове и фолклор, отколкото на обективни научни данни.

Змии и костенурки
В Тайван има ресторанти, в които се сер­вира кръв от змия или костенурка в силна алкохолна напитка със захар. Докато клиен­тът изпие този коктейл, готвачът сготвя костенурката или змията, които се смятат за силен афродизиак.

Супа от лястовичи гнезда
Приготвя се от гнездата на вид лястовици, които снасят в определени пещери в Малай­зия. Те ги строят от морски водорасли и ги слепват с подобна на слюнка секреция. Су­пата била поднасяна на императора в Китай преди посещение при жените му.

Рог от носорог
Смятал се е за афродизиак заради фалическата му форма, без доказателства, че има подобно действие.

5 напитки, които гарантират сексуална възбуда

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар