Само за родители: Ето какви са ползите от детските лагери!

Обикновено (с малки изключения) родителите предпочитат децата им да растат самостоятелни, а едновременно с това сякаш ги е страх да ги пуснат, както се казва, „на свободно плаване“. Дали няма начин това противоречие да се промени? Всъщност има – детските лагери са прекрасна възможност.

Какво е самостоятелност? Няма еднозначно определение

Има един важен момент, когато говорим за детската самостоятелност: за възрастните и за децата това понятие означава различно нещо. За родителите самостоятелно е детето, което може да си завърже само

детски лагери

На лагера детето ще усъвършенства навиците си

връзките на обувките, да си напише домашните и да си подреди стаята без напомняне. Тази самостоятелност е безопасна, предсказуема и полезна, затова много се харесва на майките и бащите.

В детската версия има много повече риск и непредсказуемост. Децата искат например сами да поливат градината с маркуча, да включват ютията, да си избират дрехите, да си боядисват косата в различен цвят, да излизат с приятели, да работят и да се разпореждат с пари. И най-важното в случая е, че именно подобни по-рисковани и нееднозначни дейности им помагат по-късно да бъдат по-успешни в живота.

Господар на себе си

Децата най-често протестират срещу ограниченията – именно тогава околните ги определят като непослушни. А понякога децата стават твърде сговорчиви и това е изключително удобно за родителите и останалите възрастни наоколо – но така е само на пръв поглед. Хлапето, което е получило някаква самостоятелност, добива не само знания за живота, но и усещането, че може да контролира живота си. Ако не му се даде тази възможност, то няма да се научи да взима решения и да носи отговорност за тях, а ще чака някой друг да прави нещата вместо него.

Обратната страна на самостоятелността

Децата получават нови знания и навици от обкръжаващия ги свят и искат веднага да ги опитат на практика, а родителите знаят, че този свят е пълен с опасности – и се стремят да предпазят наследниците си от тях.

„Може ли днес аз да включа котлона?“ – добре е, ако майката чува този въпрос от своето 5-6 годишно дете.

Но, за съжаление, често ситуацията е по-различна: родителите заварват децата в кухнята, където палавниците вече тайничко въртят копчето на котлона. По-големите деца пък измислят други изпитания за родителските нерви: например искат сами да отидат до далечен магазин или сами да се отправят с градския транспорт към баба си, на другия край на града. Първата родителска реакция в подобни ситуации е: „Забранявам ти!“ Заради всички възможни опасности. Е, добре тогава, как да се развива тази самостоятелност?

Стигнахме и до любопитния и доста логичен вариант – детски лагер. Задачата на родителите е да изберат именно този лагер, на който на детето ще му е добре.

Ето какви са ползите

– На лагера детето ще усъвършенства навиците си, ще разшири кръгозора си, ще се сдобие с нови умения. Ще свикне да общува с по-широк кръг деца и възрастни – ще стане по-контактно, ще се научи на компромиси, ще съумява по-добре да намира изход от спорни ситуации – всичко това се отразява добре на самооценката на детето.

– Далеч от дома и без вашето присъствие, то ще е принудено да се справя само. Като се върне, не се чудете, ако все се опитва да ви покаже колко неща прави, без да го напътствате.

– И да не пропускаме няколко немаловажни факта: след такава почивка детето ще е отпочинало, с подобрено здраве (заради чистия въздух и добре подбраната за възрастта храна), ще е събрало много впечатления и приятели, ще е с приповдигнат дух и желание да се върне в училище на есен, за да разказва. Пък и резултатите му със сигурност ще са по-добри.

Най-важното при избора

Програмата

Лагерът трябва да има обучаваща и развиваща програма, а не просто много свободно време. Често родителите смятат, че знаят какво се харесва на детето им. Не разчитайте на това

– нека и то участва в избора на лагер

– обсъждането е важен момент от възпитаването му в самостоятелност.

Отдалечеността от дома

Това има значение, защото детето трябва да е подготвено за отдалечеността. Може малчуганът да иска да ходи на море, но да не е готов да се отдели за дълго от родителите и приятелите си. Обсъдете това с него.

Продължителността на смяната

Сега лагерите са предимно по седмица. И все пак, ако попаднете на предложение за дълъг повече от седмица лагер, обсъдете с детето колко смята, че може да изкара в новите, непознати условия, колко ще му е интересно да се занимава с нещата от програмата на лагера…

Екипът

Колкото и да ви допада програмата, важно е да се запознаете с хората, които ще прекарват 24 часа в денонощието с детето ви. Обсъдете с организаторите важни за вас детайли, пише „Журнал за жената“. Например: как ще постъпят, ако детето не иска да участва в някое събитие от програмата? Как ще се решават конфликтите между децата или с възрастните?

Какви методи използват в лагера за сплотяване на групата деца? Ако отговорите на тези въпроси не ви устройват, по-добре се откажете. В крайна сметка, именно от екипа зависи дали на детето ще му хареса на лагера, с какви впечатления и с какъв нов опит ще се върне от лятната си почивка.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар