Без стрес в спалнята!

Кои cа най-честите причини сексуалното ти желание да се изпарява винаги, когато се стигне до интимности с половинката ти и как да решиш този проблем?

Всяка жена се променя с възрастта. В сексуален аспект, повечето пред­ставителки на нежния пол се оплакват от понижен интерес към интимните ласки. Преди да по­бързаш да обвиниш хормоните за честите колебания в настро­ението и либидото ти, добре е да обърнеш внимание на хар­монията между душата и тялото си. Твърде често, без дори да усещаш, изпълваш ежедневието си с прекалено много тревоги, страхове, амбиции, раздразнения. Мислиш, че това няма как да повлияе на интимния ти живот?

Напротив! Ако усещаш неспособ­ност да контролираш собствения си живот, или някои от неговите аспекти (работа, кариера, връзки с приятели), можеш лесно да изпад­неш в потиснато и меланхолично настроение. Ако това се случва твърде често, постепенно се пре­връща в твое обичайно състояние. А когато се чувстваш потисната, нивата на „сексуалните” хормони в организма ти неминуемо се пони­жават.

Виновни са хормоните

Намаляването на естрогена на­пример води не само до липса на желание за интимност, но и до по- ниски репродуктивни показатели. Женските яйчници произвеждат и тестостерон. Този хормон е нали­чен и при мъжете, и при жените, и както е добре известно, е тясно свързан либидото. За да бъде наред сексуалният ти живот; тестостеронът задължително трябва да е в норма. При жените, понижени­ят тестостерон в комбинация с ниските нива и на естроген влияе сериозно върху сексуалното жела­ние.

Намаляването на споменатите два хормона в организма ти почти винаги е свързано с повишаване на нивото на кортизола, наречен още хормон на стреса. Какво из­лиза? Интимните проблеми вър­вят ръка за ръка с други неразпо­ложения – чувстваш се потисната, губиш самочувствие и увереност, ограничаваш социалните си кон­такти. С две думи – започва да ти се изплъзва радостта от живота.

Къде е проблемът?

Не забравяй, че имаш ли проблем с отношенията под завивките, при­чината може да бъде от всякакво естество. Ако е физиологически про­блем, трябва да бъде час по-скоро диагностициран и лекуван. Но като цяло се оказва, че пониженото либи­до при жените най-често е в резултат на психическо натоварване, натрупа­но в банални ежедневни ситуации.

Светлинка в тунела

Има и добра новина – осъзнаеш ли веднъж, че не можеш да контроли­раш всичко, напрежението спада и скоро след това сексуалният живот се нормализира. Просто идва мо­мент, в който жените разбират, че не могат да се притесняват за всяка дреболия. Скоро след това се възста­новяват и нормалните, пълноценни интимни преживявания. Ако ти или партньорът ти страдате от оплаква­ния, свързани с понижено либидо, ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни.

Как да откриеш отново радостта от секса?

  • Намерете малко време с парт­ньора ти, за да седнете заедно и да направите нещо като разписание на една нормална седмица на живота ви като двойка. Постарайте се да откриете къде „ви бяга“ времето и колко от него прекарвате със семей­ството, на работа (тук се включват както работата извън къщи, така и домашните задължения), в срещи с роднини. Определете и средно колко часа седмично ви остават за соци­ален живот и лично време. Накрая обърнете внимание и колко време прекарвате само двамата. Досещаш ли се за резултата? Натовари ли се прекалено мно­го ежедневието, повечето двойки жертват първо тяхното лично вре­ме. Именно тук трябва да обърнете внимание! Със сигурност често се случва да даваш приоритет на ра­ботата си, но знай, че връзката ти в никакъв случай не е по-малко важна. Намерете начин да пре­карвате повече време заедно. Ето например, защо не започнете да ходите двамата на фитнес, а не всеки поотделно?
  • Работете върху комуникаци­ята помежду си. Жалко е, но повечето двойки много ряд­ко говорят открито за секса. Поговорете, за да разберете кой какви желания има, кол­ко често му се искат интимни ласки с партньора, какво точно предпочита в леглото. Пос­тарай се разговорът да бъде непринуден и в никакъв случай не го провеждай в спалнята.
  • Освободете спалнята от стреса! Сексът не е олимпий­ска дисциплина. Не е задължи­телно всеки физически контакт, всяко спонтанно докосване, задължително да води до секс. Интимността не трябва да се възприема като нещо задължи­телно.
  • Не вярвай на митове! По телевизията сексът винаги е ес­тествен, спонтанен, разтърсващ и прекрасен. В реалния живот обаче, за да го имаш, тряб­ва да си освободиш място и време. В противен случай, ще ползваш леглото само за сън.

Ако нищо не помогне

В случай, че с партньора ти имате проблем със секса, а лекарският преглед е показал, че физиологически всичко ви е наред, не се притеснявайте да потърсите и консултация със сексуален терапевт. Той може да те насочи към отговори, които дори не си предполагала, че съществуват. Един от при­мерите за загубата на всякакъв сексуален апетит за някои е периода след раждането на дете. Жените често считат отговорността да бъдат майки за свой първи приоритет, което е напълно естествено, но някои от тях решават, че майчинство­то и сексът са несъвместими. В това няма нищо вярно. Подхождай към сексуалните теми с търпение и внимание. Понякога завръщането към не­принудената интимност отнема време, но резултатът винаги си струва!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар