Черен бъз – какво представлява и рецепти за използване

Черният бъз (Sambucus nigra) е храст или дърво, високо 3-6 м, от сем. Бъзови. Стъблото е със сиво-кафява кора, а сърцевината е бяла и шуплеста.

Черен бъз

Черен бъз

Листата са срещуположни, нечифтоперести, с 3-9 назъбени остри листчета. Цветовете са бледожълти, дребни, с пет-листна чашка и венче, събрани във връхни щитовидни съцветия. Тичинките са пет, с едри жълти прашници. Плодът е черно-виолетова ягода с 3 кафяви семена. Черният бъз цъфти май-юни, а плодоноси юли-август.

Разпространение

Черният бъз расте по влажни места, край реки и населени места. Разпространен е из цялата страна от равнините до 1000 м надморска височина в планините. Той е старо културно дърво, което на много места е подивяло.


Какво съдържа

В медицината се използват цветовете и плодовете. Цветовете съдържат флавоноиди, тритерпени, етерично масло, глюкозиди, слузести и дъбилни вещества. В зрелите плодове са установени захари, плодови киселини, антоциани, вит. С и В комплекс. Листата съдържат алкалоиди, горчиви вещества, фенолни киселини и витамини.

Основно действие

Цветовете на черния бъз имат главно потогонно и отхранващо действие. Те се употребяват при хрема, кашлица, ангина, пресипнал глас. В народната медицина чаят от цветовете се прилага и при възпаление на пикочните пътища, при подагра, хемороиди. Отвара от листата се прилага външно за бани при кожни обриви, ревматизъм и др. Плодовете имат слабително и диуретично действие.

Начин на употреба

От цветовете най-често се приготвя запарка. 1 с. л. сухи цветове се запарват за 10-15 мин. в 1 ч. чаша гореща вода. След прецеждане се пие по 100 мл 3-4 пъти на ден преди ядене. За да се предизвика изпотяване при простудни заболявания, се използва смес от равни части бъзов цвят, липов цвят и листа от мента. 1 с. л. от сместа се залива с 2 ч. чаши гореща вода и се вари 10 минути. Чаят се прецежда и се пие горещ преди лягане. При възпалителни процеси в устата се приготвя чай от равни части бъзов цвят, дъбова кора, цвят от горски слез и листа от градинска салвия. 1 с. л. от тази смес се залива с 1 ч. чаша гореща вода, запарва се за 15-20 мин., прецежда се и устата се плакне през деня. В домашни условия се приготвя студен воден извлек от цветовете на черния бъз,  който е много ароматен. Този извлек се подслажда със захар или мед и се консервира с лимонена киселина. Използва се разреден като витаминозна приятна напитка. От плодовете на бъза се приготвя и мармалад, който се използва при неврози, за усилване на организма и като диуретично и слабително средство.

РЕЦЕПТИ

Чай от черен бъз

В 1 чаша вряла вода се слага 1 ч. лъж. цветове, кори или листа, които киснат 10-20 мин. Течността се прецежда. Приема се на глътки по 1 чаша 3-4 пъти на ден 15 мин. преди хранене. При грип или възпаление на дробовете се пие само горещ чай, в който се добавя лъжичка мед. Добре е болният да се завие, за да се изпоти.

Напитка на дълголетници от плод на черен бъз, използвана още от древните маи – 2 с. лъж. сухи плодове се варят 6 мин. в 1 литър вода. Прибавят се 5 ч. лъж. мед и течността се пие гореща.

Концентрат от бъзов цвят – Съд с обем 2 л се пълни плътно със свежи, добре разцъфнали съцветия от черен бъз, които се заливат със студена вода така, че тя да ги покрива. Прибавят се 1 кг смлени с корите лимони. Сместа престоява 1 нощ, след което течността се прецежда през марля и се добавят 2 кг захар. Полученият сироп се загрява леко и разбърква до разтваряне на захарта. Налива се в тъмни бирени бутилки, които се затварят добре. Съхранява се на хладно. Концентратът се разрежда с вода и се пие като безалкохолна напитка.

Внимание! Немладите листа и неузрелите плодове са отровни.

Източник: сп. Къща и градина

витамин B17

Оригиналният витамин B17

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар