Бъзак или тревист бъз – какво представлява и как се използва – рецепти и съвети

Бъзакът (Sambucus ebuius) е тревисто многогодишно растение от сем. Бъзови. Стъблото е силно набраздено и достига до 1-2 м височина.

Бъзак, тревист бъз

Бъзак, тревист бъз

Листата са нечифтоперести с 5-13 островърхи напилени листчета. Цветовете са дребни, бели до бледо розови, събра ни в щитовидни съцветия. Тичинките са 5 с пурпурни прашници. Плодът е сферична черна ягода с 3 кафяви твърди семена. Бъзакът цъфти юни-юли, а плодоноси юли-септември

Разпространение

Бъзакът е рудерално растение, което расте главно около сели ща, по изоставени и храсталачни места, край жп линии. Среща се в цялата страна от равнините до 1900 м надморска височина в планините.


Как се използва

В медицинската практика се използват коренът, плодовете и цветовете на бъзака. В корените са установени горчиви и дъбилни вещества и сапонини. Плодовете съдържат малко етерично масло, горчиви и багрилни вещества, глюкозиди, дъбилни вещества, плодови киселини, пектин, вит. С. Съцветията са богати на захароза. етерично масло и глюкозиди.

Основно действие

Бъзакът има диуретично и антимикробно действие. Извлеците му са с потогонно действие и понижават кръвното налягане, без да потискат сърдечната дейност. В народната медицина бъзакът се използва като слабително, потогонно и диуретично средство. Приготвеният мармалад от плодове те се използва за повишаване защитни те сили на организма при туберкулоза.

Отварата от корените се прилага при бъбречни болести, а от цветовете – при трудно уриниране. Свежите листа на бъзака са ефикасно средство при ухапване от насекоми през лятото, като ухапаното място се разтрива енергично.

Рецепти и съвети

1 -Една супена лъжица сухи цветове се запарват с 2 ч чаши гореща вода за около 1 час. Запарка та се прецежда и се пие по 1 каф. чашка 3 пъти на ден. Необходимо е лечението да се провежда под лекарски контрол, тъй като при предозиране се получават стомашни разстройства.

2 -В народната медицина се използва и чай от листата на бъзака при чревни колики. В 300 мл гореща вода се слагат 5-6 ситно нарязани листа и се варят 10 минути. Отварата се пие по 1 каф. чашка 3 пъти на ден преди ядене.

Бъзак, цъфтене

Бъзак, цъфтене

3 –Против запек, при задържане на вода, причинено от сърдечносъдови и бъбречни заболявания (използва се още от времето на Хипократ): 1 с. л. от кората на бъзак се вари в 500 мл вода 15 мин. Прецежда се и се пие по 1-2 винени чаши след хранене. В големи дози предизвиква повръщане.

4 -Мехлем против възпалена кожа

Вътрешната зелена кора от млади клончета се нарязва ситно и се вари 15 мин. в прясна несолена свинска мас. Прецежда се и след изстиване се съхранява в хладилник в добре затворен съд. Болната кожа се маже с получения мехлем.

5 -При воднянка: 10 г кора от корена на бъзак се сварява 15 мин. във вино. Прецежда се и се пие по 1 каф. чаша дневно. Да не се предозира, защото предизвиква повръщане.

Източник: сп. Къща и градина

Прочетете и тази рецепта като последвате линка:

Това е оригиналната рецепта на Петър Димков за сироп от бъз!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар