Правете тези упражнения след работния ден, за да се чувствате добре!

Както повечето хора, и вие сте напрегнати в края на работния ден.

Не ви остава време за спорт след работа – у дома ви чакат да се приберете, където трябва да приготвите нещо за вечеря, да пуснете пералнята, да изгладите прането и да свършите още куп други неща. И въпреки това има начин да разпуснете и да разкършите тялото си на работното място. Става дума за няколко упражнения, подходящи както за всякакви професии, така и за всички части на тялото, които искате да разтоварите. Опитайте всички техники и изберете онези, които ви носят най- голямо облекчение. Скоро ще оцените ефикасността им и ще приключвате деня си в отлична форма.

 Ако шофирате дълго

Шофьор прави упражнения

Шофьор прави упражнения

Неблагоприятният ефект: раменете, тилът, горната част на гърба са прекалено натоварени. Затова е добре да се раздвижат мускулните групи от въпросните части на тялото, както и гръдният кош и ръцете. След това шофирането ще ви се стори по-леко.

Разтоварване на тила и горната част на гърба

Поза разположете се на седалката на шофьора с ръце зад тила и с чело върху волана. Прозорецът трябва да е леко отворен, за да влиза въздух.

Движения: направете едно движение напред и едно назад с лактите. Дишайте дълбоко. Повторете упражнението поне 10 пъти. Колкото повече повторения направите, толкова по-добре.

Тонизиране на бюста

Поза: разположете се на седалката на шофьора с изправен гръб. Хванете волана с две ръце, но не много стегнато. Движения: упражнете натиск върху волана. Задръжте 5 секунди. После отпуснете. Направете 10 повторения.

Раздвижване на мускулите на ръцете и раменете

Поза: разположете се на седалката на шофьора със силно изправен гръб и рамене, изнесени леко назад. Поставете дланите на края на седалката. Движения: повдигайте внимателно задните си части от седалката. Задръжте така 5 секунди. Направете пауза. Повторете 10 пъти. Ползата от упражнението: Ще оправи стойката на гърба ви, което от своя страна ще ви облекчи, пише Здравен журнал.

Ако работите прави

Упражнения за работещите прави

Упражнения за работещите прави

Неблагоприятен ефект: В края на деня краката ви са като от олово и мечтаете да поседнете. Струва ви се, че всеки момент ще рухнете, а и на всичкото отгоре изпитвате болки в основата на гърба. Преуморени сте. Трябва да разтегнете мускулите си, за да се отпуснете и да прекарате нормална вечер.


Отпускане на гърба

Поза: Както стоите изправени, вдишайте дълбоко и напълнете с колкото може повече въздух гръдния кош. Изпънете бедра, като ги разтворите леко встрани. Главата трябва да е наведена напред, сякаш носите книга върху нея.

Движения: издишайте бавно, като разгъвате ръце пред вас. Гърбът трябва да бъде извит, дупето – стегнато, коремът – прибран. Останете между 4 и 10 секунди в тази поза. След това вдишайте отново. Повторете упражнението 3 пъти.

Разтягане на прасците

Поза: застанете на около 60 см от стена с леко раздалечени крака. Подпрете длани на стената на височината на раменете.

Движения: отпускайте тялото си право към стената, сгъвайки лактите, без да опирате пети в пода. Останете така 5 секунди, а после рязко се върнете на изходна позиция. Повторете упражнението поне 10 пъти. Ползата от упражнението: то е полезно за всички онези, които ги болят краката поради дълго стоене прави. Раздвижва също така ръцете и корема.

Подобряване на равновесието

Поза: прави, стъпили само на десния крак, без да се подпирате с левия.

Движения: залюлейте многократно и внимателно десния крак, за да не загубите равновесие. Спрете движението, като заемете стойка „самолет“, т.е. бюстът е напред, ръцете са прибрани до тялото, левият крак е вдигнат и опънат назад. Останете така 10 секунди. След това сменете краката. Повторете упражнението поне 5 пъти.

Ползата от упражнението: помага да се понесе по-добре продължителното стоене прави. Ако упражнението ви е трудно, хва­нете се за някоя мебел или стена.

Ако работите седнали

Работите седнали

Работите седнали

Неблагоприятен ефект: често ви боли гърбът и краката ви се схващат. Освен това, ако коремните ви мускули не са във форма, започвате да се прегърбвате и така свиква те с лошата стойка. Ако през целия ден имате усещането за схванатост, следните упражнения са за вас. Можете спокойно да ги правите както си седите на стола!

Раздвижване на кръвта в краката

Поза: седнете навътре върху стола

Движения: опънете десния крак, после левия. Направете въртеливо движение с петите (напред и назад). След това завъртете бедрото наляво и надясно. Сменете крака. Повторете поне 3 пъти упражнението.

Стягане на коремните мускули

Поза: седнете на края на стола, хванете се с ръце за ръбовете му. Постарайте се тилът ви да бъде изправен.

Движения: стегнете бедра, като едновременно с това ги прибирате към гърдите. После ги спуснете, като издишвате. Повторете упражнението поне 10 пъти.

Тонизиране на гърба и разкършване на раменете

Поза: седнали, с изправен гръб, с ръце вдигнати над главата.

Движения, вдишайте дълбоко, като изпъвате хубаво ръцете нагоре. Издишайте, като едновременно с това сгъвате лакти зад врата до положение, в което те се кръстосат над лопатките. Задръжте дъха си за 6 секунди, като притискате главата си с предмишниците. Повторете упражнението поне 4 пъти.

Лесни упражнения за мускулен баланс на цялото тяло

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар