Аз бях дотук или…изкуството да прекъсваш токсични връзки 1

Какво правиш, когато осъзнаеш, че един мъж не те заслужава? Мда, и ние си представихме отчетливо звука от затръшваща се врата. Защо тогава позволяваш на манипулативни роднини и врагоприятелки да тровят живота ти? Ето как търпеливата Пепеляшка да спре да се чувства виновна и най-сетне да обърне гръб на мащехата и доведените сестри в своята приказка…

  1. ДА ПРИКЛЮЧИШ С ПРИЯТЕЛКА

Според социологически допитвания в Щатите повечето жени се чувстват по-виновни при ми­сълта да скъсат с приятелка, отколкото да се разведат със съпрузите си! Може би и ти дълбоко в себе си смяташ, че мъжете са задължени на теб, а ти – на приятелките си? Колкото по-старо е приятелството, толкова по-немислимо изглежда изведнъж да обърнеш гръб на дружка, нали? Простимо е „да се забравите“, да оставите потокът на живота да ви отдалечи постепенно една от друга. Но изглежда ужасно безсърдечно да прекъс­неш отношенията си с нея само защото често сте в конфликт, нали? Нищо подобно. Тъкмо нао­паки! Да престанеш да се обаждаш на близък човек само защото си заета, е безотговорно и лениво. Да престанеш да общуваш с човек, който ти е бил близък, но по някаква причина вече не можеш да му имаш доверие… е просто проява на здрав разум. Да загубиш приятелка, защото си прека­лено улисана в ежедневието си, е жалко, а да се освободиш от емоционален вампир, е здравословно. Ако не вярващ на мен, добери се на китайския мъдрец Конфуций. Още преди 2500 години той съветва учениците си да не търпят приятели, които им вредят. Според него, ако посочиш греш­ката на приятеля си, но той не ти обърне внима­ние, имаш право да се оттеглиш с достойнство. ЗАЩО?

Има много причини едно приятелство да стане токсично. Често то е такова от самото начало, просто трябва да мине известно време, преди различните очаквания и намерения да си проличат. Понякога хората се променят по на­чин, който ги прави несъвместими. Има поговор­ка, че старото приятелство е като отлежалото вино – все по-благородно с годините. Обаче поня­кога виното се превръща в оцет и тази метафора отново важи и за отношенията между приятели. Ако винаги ти правиш компромисите и жестове­те, ако тя винаги е заета, когато ти имаш нужда може да опита да те злепостави. Без паника – така ще успее да изложи само себе си.

от подкрепа, ако основното й занимание е да те саботира или маниакално да се сравнява с теб, ако не можеш да се врежеш в монолога й с часове, ако всеки ваш разговор приключва със сълзи и обвине­ния, ако си тръгваш от кафе с нея с главоболие и скърцащи зъби, ако тя ти спестява истината или се възползва от слабостите ти… смятай вашето вино за безвъзвратно вкиснало. Приятелството без взаимност, честност и равенство е просто непризнато съперничество. Битката заслужава ли си?

КАК?

Колкото и тежко да е предателството й, няма да е лесно да скъсаш с приятелка. Ще си кажеш: „И какво? Всички тези години на вятъра!“ Това е и причината комарджиите да не спират да залагат, докато не изгубят всичко – струва им се, че са направили прекалено големи инвестиции, за да се откажат. Но времето е по-ценно от парите, а настоящето е по-важно от миналото. Може би двете сте били щастливи заедно някога, но това вече не е така. Дадеш ли си сметка за това, ще ти бъде по-лесно да вземеш решение. Следващият препъникамък е мисълта, че ако ти си тази, която каже „Стига толкова!“, ти ще излезеш лошата. Възможно е твоята приятелка да се бои от съ­щото и дори да се опитва да те предизвика да избухнеш, за да може после да разкаже на всички, че ти си й обърнала гръб, а не тя на теб. За да не агонизираш над тази мисъл, спомни си защо в крайна сметка искаш да прекратиш отношения­та си с тази личност – не става дума за каприз, а за инстинкт за самосъхранение. Дотук всичко доста напомня на истински развод, нали? Е, бъди доволна, че нямате обща собственост (пресата за коса, която тя не ти връща от месец, не се брои). В някои отношения нещата между вас ще стоят точно както между бивши съпрузи. Например, ако имате голяма обща компания, охлаждането помеж­ду ви може да доведе до неловки моменти, но има достойни начини да се справиш с тях. Не си стру­ва да жертваш душевната си хармония на олтара на чуждото мнение.

Дай си честни отговори на тези въпроси:

  • Колебая ли се, преди да й вдигна телефона?
  • Страхувам ли се да споделям с нея?
  • Самоцензурирам ли се в разговорите ни?
  • Тревожа ли се какво говори тя зад гърба ми?
  • Ако тя ми се извини за всички изцепки повярвам ли в искреността й?
  • Ако тя внезапно се пресели в Америка, ще почувствам ли липсата й въпреки главоболията, които ми причинява?
  • Бих ли я оставила насаме с гаджето си?

Ако си въздъхнала „Не“ три или повече пъти, вре­ме е да си кажете „Сбогом“.

KAK ДА ПРИКЛЮЧИШ С РОДНИНА?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар