Безценни съвети за ползване на хладилника от добрите домакини

промоции

Някои продукти трябва да се купуват редовно – няма как да се запасите с прясно месо и риба или плодове и зеленчуци, тъй като се развалят и губят ценните си хранителни съставки.

Най-добрият ви приятел в този случай е хладилникът, който – с разумно планиране – може да удължи живота на пресните храни, така че да се налага да ги купувате само веднъж седмично.

Хладилник

Хладилник

Хладилникът на бързия готвач

Добре организираният хладилник е от съществено значение за ефикасното готвене. Сложете суровото месо или риба на най-долния рафт. Дръжте млечните продукти на един рафт, сосовете – на друг, салатите и зеленчуците – в чекмеджетата, а деликатесните добавки – на едно място, така че етикетите им да се виждат.

Млечни продукти

Млякото и плодовите сокове или смеси се използват често, така че ги съхранявайте на удобно място, например на вратата. Подредете ги така, че опаковките с най-кратък срок на годност да се достигат първи.

Маслото/маргаринът подреждайте според срока на годност. Сирената трябва да се съхраняват на най-топлото място в хладилника – най-отгоре или на поставка на вратата. Дръжте ги покрити, в пластмасови съдове и увити в пергаментова хартия или алуминиево фолио – избягвайте найлоново, тъй като то поддържа влажна повърхност, а химическите вещества в него може да се пренесат и в сиренето.


Сметаната (прясна или заквасена) и киселите млека дръжте покрити и използвайте преди срока на годност. Яйцата трябва да се съхраняват в кутии в горната част на хладилника или в специални поставки на вратата. Както и при млякото, подреждайте ги според срока на годност. Тофуто трябва да се съхранява при сирената.

Зеленчуци и салати

Дръжте пресните зеленчуци и продуктите за салата най-долу в хладилника, в чекмеджетата за зеленчуци. Ако не ви достига място, може да ги съхранявате в найлонови пликчета в основната част, но далеч от сурови продукти. Избягвайте най-студените места, ако в храна като зеленчуците за салата се образуват ледени кристали, тя ще стане негодна за употреба.

Пресните зелени подправки, ако не са от саксия или от градината, трябва да се съхраняват в чекмеджетата за зеленчуци. Пресният корен от джинджифил увийте в найлоново фолио.

Риба

Най-добре е рибата да се яде прясна, още в деня на купуването, но ако не е възможно, я извадете от опаковката веднага щом се приберете, избършете я с чиста влажна кърпа, поставете в чиния и я увийте с найлоново фолио. Съхранявайте в най-долната част на хладилника до 24 часа.

Месо

Месото трябва да се сложи в хладилника веднага след като се приберете. Дръжте го в затворени опаковки или го поставете разопаковано в чиния и го увийте с найлоново фолио. Дръжте суровото месо далеч от готвена храна. Беконът трябва да се съхранява със суровите меса. Нарязаните готови меса като шунка и колбаси трябва да се съхраняват далече от суровите. След като ги отворите, ги поставете в затворен съд и използвайте до няколко дни.

Колко издържат пресните продукти?

Повечето продукти, които купувате, имат срок на годност. Ако купувате продукти от пазара, попитайте продавача каква е трайността им. Ако още не сте сигурни, тук ви предлагаме някои общи насоки.

Сурови продукти

Риба – 2 дни; месо, наденица и птици – 3 дни; бекон – 1 седмица; зелени зеленчуци, салата и меки плодове – 2-3 дни; сирене, яйца и мляко – до 1 седмица.

Готвена храна

Деликатесни меса и риба – 1 седмица; задушени ястия, къри, супи – 2-3 дни; готвени зеленчуци – 1-2 дни; готвени макарони или зърнени храни – 1-2 дни. Остатъците

могат да се запазят в хладилник 1-2 дни.

Специална грижа за готвения ориз

Оризът е потенциално опасен, тъй като в него може да се образуват опасни бактерии. Трябва да го съхранявате в хладилник най-много 2 дни.

Правилният съд

Металните консерви ръждясват в хладилника, така че прехвърлете храната от отворените консерви в пластмасови кутии, преди да я приберете. Сосовете в буркани и туби (като майонеза, песто, къри, хрян, доматено пюре и чеснова паста) може да се съхраняват в шкафа преди отваряне, но след това трябва да държите в хладилника.

Кога да не използвате хладилника

Някои храни трябва да се съхраняват на стайна температура: доматите, за да развият вкуса си; авокадото, за да узрее добре; лукът, картофите и кореноплодните (най-добре е да се съхраняват на хладно и тъмно място); и повечето плодове, с изключение на горските (бананите ще станат кафяви, ако ги сложите в хладилник).

Съвети за съхранение

  • Винаги дръжте готвената храна над суровите продукти, за да не протекат върху нея. Сложете суровите продукти в съдове, от които няма да протекат.
  • Ако няма да ги използвате до час, съхранявайте храните със силен мирис в пластмасови кутии, така че миризмата да не проникне в другите храни.
  • Избягвайте да препълвате хладилника. Въздухът трябва да циркулира свободно.
  • Не отваряйте врата на хладилника по-често, отколкото е необходимо.
  • Покрийте или плътно увийте продуктите, които са били отворени и дръжте капаците върху бурканите и тапите в бутилките. Подредете ги така, че етикетите им да се виждат – това ще ви напомня, че са там и няма да ги забравите.
  • Помнете, че срокът на годност обикновено се отнася за неотворените продукти. След отваряне повечето пакетирани храни трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни.
  • Никога не слагайте гореща или топла храна в хладилника, тъй като това ще покачи температурата му. Оставете готвената храна да изстине напълно, преди да я приберете.
  • Дръжте хладилника чист, като избърсвате всичко накапано и разлято веднага. Редовно го изпразвайте и го почиствайте добре с антибактериален препарат за хладилник или слаб разтвор на сода бикарбонат.
  • Купете термометър за хладилник, за да проверявате дали температурата вътре надхвърля рамките на препоръчаните 0-5 °С.

 

Това са техники за готвене, които пестят време

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар