Когато детето има температура

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Както всички знаем, най-големите притеснения за любящия родител идват, когато малкото му съкровище се разболее.

Тревогите и грижите ни при­тискат, докато детето отпада пред очите ни, вдига висока температура и неспокойно се мята в креватчето. Понякога от бързината и адекватността на реакцията ни зависи оптималното блокиране на проблема още в зародиш.

Ако детето има температура – какво трябва да направят родителите?

Не поставяйте сами диагноза! Консул­тирайте се с вашия лекар! До идването на лекаря:

  • Разсъблечете детето и го завийте с чаршаф или тънко одеяло. Прекале­ното обличане и завиване е една от най-често допусканите грешки!
  • Не давайте безразборно лекар­ства (антипиретици, витамини и др.). Бихте могли да дадете пара- цетамол (Панадол) в подходяща
  • за възрастта на детето доза.
  • Проветрете жилището – кис­лородът е необходим за бързото възстановяване на организма.
  • Започнете с компреси: хладки, с температура на водата 25°-30°С.
  • поставят се на челото и в облас­тта на мишниците и ингвиналните гънки, където преминават големите кръвоносни съдове. По този начин най-бързо се охлажда кръвообращението и се понижава температура.
  • Давайте много течности – чай, сок, вода, за да се въз­станови водно-електролитният баланс на организма.

Не забравяйте, че:

Телесната температура на едно здраво дете не е постоянна. Тя варира през денонощието и е най-висока в периодите между 15-17 ч. и 20-24 ч., а най-ниска е през нощта. Температурата варира в зависимост от занима­нията на детето – тичането и скачането я повишават, затова е необходимо измерването й да става поне след 30-минутен покой.

Повишена е температурата над 37°С, измерена под мишниците, и над 37,8°С, измерена ректално. Повишената температура има положителен ефект върху целия организъм – осигурява покой на болното дете, стимулира имун­ния отговор и потиска развитие­то на някои вируси и бактерии. Температурата не е критерий за тежестта на заболяването – често тежки инфекции протичат с температура до 38,5°С, но с по-продължителен характер.

 

Съвети за профилактика в детската възраст

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар