Да се погрижим за косата

Тя е основен символ на нашата кра­сота и отражение на личността ни. Ето защо трябва да се научим да се грижим добре за нея. В зависимост от нейната структура или нашите собствени желания и настроение можем да изберем подходящите продукти, цветове и прическа, които да я превърнат в украшение на женствеността ни.

Когато косата ни е:

Суха
Основна причина за това е дехидратацията на косъма. Тя го прави чуплив, изключително труден за разресване и отнема блясъка му. Виновни за това могат да бъдат както наследствеността, така и външни фактори като климата, смога, третирането е неподходящи продукти, честото боядисване или сушенето c прекалено силни сешоари. Ако искате косата ви да бъде винаги здрава и блестяща, първата крачка е хидратирането. То ще възстанови кератина на косъма, без при това да го омазни. Липидите ще възвър­нат мекотата и лъскавината й, а подходящата маска ще позволи да я разресвате без проблем.

Нормална
Лека и мека при докосване, тя се подхранва естествено още от корена и е защитена по цялата си дължина от секрета на мастните клетки. За да запазите косата си винаги гъвкава и с блясък, не трябва да пропускате да я предпазите от природни­те фактори. За това е достатъчно да използвате тонизиращ косъма шампоан.

Мазна
Повишеното отделяне на мазни секрети прави косата тежка и неприятно лъщяща още на следващия ден след измиването й. В основата на това явление, което затруднява изключително поддържането на косата, са хормонални или външни причини. За да се справите успешно с проблема, ви е необходим подходящ шам­поан, който деликатно да третира косъма в дълбочина. Прека­лено агресивното и усърдно разресване на косата само засилва отделянето на мастната секреция, ето защо извършвайте дви­жението бавно и плавно, без да дърпате и скубете косата си.

Смесена
При много жени в корените косата е мазна, а в краищата – суха и чуплива. Такава структура не е наследствена, а се получава след неправилно и често третиране, както и в резултат на вън­шна агресия – вятър, слънце, резки промени в температурните амплитуди и др. Ще успеете да се справите с проблема, ако съ­четаете шампоан за мазна коса с хидратираща маска или бал­сам за коса, които обаче трябва да нанесете само в краищата на косъма.

He на пърхота
Той е резултат от повишеното белене на кожата вследствие засиленото разпространение на микроби. Причина за това могат да бъдат стресът, замърсява­нето, неподходящи козметични продукти… При всички случаи обаче трябва да вземете мерки и да третирате косата със специализирани в борбата срещу пърхота продукти.

Маската – как да я използваме правилно

  • Нанесете я върху добре подсушена коса, в противен случай тя не може да проникне в косъма.
  • Спазвайте указаната доза, прекалената употреба и количество имат обратен ефект.
  • За да не омазните корените, нанасяйте маската само в краищата – така, освен че ще подхраните косата си, ще избегнете и цъфтежа.
  • Не я задържайте прекалено дълго – 5 минути са доста­тъчни (10, ако косата ви е прекалено суха). Така ще съхра­ните косата си блестяща и витална.
  • Изплаквайте маската поне 2 минути.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар