Ако съпругът ви хърка, вие можете да му помогнете

Реномираният изследовател на съня д-р Инго Фитце от Германия предлага решение.

Всяка нощ едно и също – съ­буждате се, когато партньорът ви хърка силно. Бутате го, за да се обърне. Това понякога помага. Но малко по-късно отново за­почва изнервящото хъркане. А вие се нуждаете от сън. Освен това се притес­нявате и за партньора си: дали хърка­нето е опасно за него? „Приблизително половината мъже хъркат“, казва д-р Инго Фитце, който се занимава с про­блемите на съня и завежда вътрешно­то отделение на медицинския център по тези въпроси в берлинската болница „Шарите“: „Такива смущения могат с течение на времето да навредят на здра­вето и на двамата“.

Какво трябва да направят потърпевшите жени? „Много е важно да поставите началото. Говорете спокойно с вашия партньор за проблема му. Кажете му колко често се събуждате от неговото хъркане. А ако той не вярва, че хърка, можете да го запишете през нощта на диктофон или касетофон.”

Често консумацията на алкохол води до хъркане, тъй като през нощта мекото небце и основата на езика се отпускат и при дишане вибрират. Стресът на работното място и системното недоспиване също могат да предизвикат хъркане. Карайте вашата половинка да се разхожда. Ваната час преди лягане намалява стреса. Друга причина е тясното пространство около гърлото в случай на наднормено тегло. Редовните занимания със спортове като колоезденето и йогата водят до отслабване, освен това действат релаксиращо.

Дали помага трикът на гърба на пижамата да се зашие топка за тенис? Това може да действа при леко хъркане, когато партньорът се оправя, като легне на страни. По-добре ще помогнат еластичните превръзки за брада и пластирите за нос, съветва д-р Фитце.

Трябва ли партньорът да отиде на лекар? Да, ако хъркането води до прекъсване на дишането. Дефицитът на кислород, заради тъй наречената сънна апнея може да затрудни работата на сърцето и кръвообращението.

Как да убедите вашия партньор да отиде на лекар? Попитайте го дали се чувства уморен през деня и дали, когато работи бързо, се изтощава. Личният лекар може да го изпрати при специалист УНГ, при пулмолог или пък в център за смущения на съня. Там ще го изследват с уред, който ще регистрира прекъсването на дишането и ще покаже дали е необходима терапия или маска за дишане.

Вижте още съвети как да спрете хъркането на вашия партньор!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар