Боядисването – може и да не вреди на косата ни

Над 60% от жените боядисват косата си у дома – по практични и финансови съображения. И все пак добре е всички да знаем, че има няколко правила, които помагат боядисването да протече с най- малко щети за косата.

Изборна цвета
Първото, което трябва да направите, е да определите желания цвят. Всички цветове сега са класифицирани по много точен цветови стандарт, който се използва и от специалистите. В тази Международна гама съществуват 10 основни цвята – от много бял до ултрачерен. Към тези цветове се добавят оттенъците. Топлите от­тенъци са позлатен, меден, махагон, тъмен махагон. Сту­дените оттенъци – пепел и люляк. Затова на опаковките с боите, които купуваме, често има номера. Когато видите например на опаков­ката на Garnier ето такъв надпис „Nutrisse 83″, първата цифра 8 в този случай означа­ва височината на тона (в ма­щаб от 1 до 10), и втората цифра 3 – основния оттенък. По такъв начин посоченият пример означава светъл тон с позлатен оттенък. Обикновено не се препоръчва да се избира по-светла боя от цвета на косата. Ако искате да научите мнение­то на професионалистите, на кутийките с боите за коса има таблици, които посочват кои цветове са най-приспособими към вашия естествен оттенък.

Постоянна или временна боя?
След това е важно да реши­те дали желаете временно боядисване, което избледнява след като измиете косата 6-8 пъти; полуустоичиво (което трае от 6 до 8 седми­ци); или устойчиво?

По какво се различа­ват продуктите за трите вида боядисване?
Боите за първите два вида не съдържат амонячен спирт, а това означава, че по-малко увреждат косата. Но в същото време те не могат напълно и добре да боядисат побелялата коса. Трайното боядисване е единственият начин да се покрие цялата площ на побелялата коса с равномерен цвят. Освен това ако искате да боядисате косата си в по-светъл от естествения ви цвят, трябва да използвате боя с амонячен спирт, който играе ролята на избелител. И обратното, ако предпо­читате по-тъмен цвят, можете да изберете боя без амонячен спирт, която е по-малко агресивна. Все пак имайте предвид, че действието на продукта, който се съдържа в трайната боя, не е вечно и че косата, възстановявайки се, ще се бори с изкуствената боя и постепенно ще я „измества“. Сега съществуват много леки бои, които си отиват при първото измиване на главата. (Това идеално подхожда за тези случаи, когато е нужно бързо и за кратко време да се промени имиджът.

Правила за боядисване

  • В навечерието на боядисването се запасете с шампоан с добри подхранващи възможности, за да полекувате после косата си.
  • Следвайте приложените инструкции стъпка по стъпка, като не прескачате отделните етапи и не забравяте да си сложите ръкавици. Дръ­жте боята върху главата толкова време, колкото е указано на опаковката, и най-важното – след процедурата плакнете косата продължително време.
  • Ако боядисвате побеляла коса, избягвайте прекалено светлите тонове и онези експресивни черве­ни нюанси, които могат да дадат прекалено ярък резултат.
  • След боядисването се постарайте да поддържате и възстановите косата си със специални продукти.
  • Избягвайте да правите едновременно обезцветява­не и боядисване. Когато се съединяват, тези методи силно увреждат косата.
  • Не комбинирайте боядисването с къна и химически начин на боядисване – ще се получи адска смес! Резул­татът е непредсказуем.

Основни съвети за разноцветните кичури
Боядисването на отделни кичури в домашни условия е възможно само ако сте добре подготвени за това. Старайте се да направите тънки и отделени с промеждутъци кичури. Бъдете точни и предпочитайте по-скоро качеството, отколкото количеството: десет кичура от двете страни на лицето и отзад на главата са доста­тъчни, за да дадат необходи­мия резултат. С помощта на четка започнете да налагате боята на всеки отделен кичур, като отстъпвате приблизително на 1 сантиметър от корена. Не е задължително да нанасяте боята до самото начало на косъма.

Вижте повече за боядисването!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар