Какви операции за намаляване на стомаха се правят?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Операциите с цел отслабване, които включват намаляване на обема на стомаха се увеличават.

Хирургията работи най-добре в съчетание с диета и физически упражнения. Бъдете информирани за всички налични възможности, така че да изберете най-доброто решение за себе си.

Стомашен байпас

Стомашен байпас е най-честата операция с цел отслабване. Това е операция, която се прави лапароскопски – без рязане на корема. Първоначално се създава малка стомашна торбичка с дисекция и зашиване на стомаха. В последствие една част от тънкото черво се свързва с тази торбичка във формата на Υ. По този начин, храната заобикаля по-голямата част от стомаха, дванадесетопръстника и част от тънкото черво. Диетата е ограничителна за първите няколко месеца, но повечето хора могат да преминат към нормално хранене след време. Очакваните загуби за теглото са 50 до 60 процента от наднорменото тегло и поддържане на нормално тегло в дългосрочен план, ако диетата се спазва.

Стомашен пръстен

Операцията включва поставяне на силиконов пръстен с вътрешна надуваема лента около горната част на стомаха. Това създава малка стомашна торбичка с тесен отвор, с цел да се намали консумацията на храна. Целта е да се предизвика чувство на ситост след ядене с малко количество храна. Лекар или медицинска сестра може да регулирате размера на торбичката и да я направи по-голяма или по-малка. Стомашният пръстен може да се премахне, когато пожелаете, което го прави привлекателен вариант за хора, които иначе не биха сприбегнали до хирургия.Хората, които следват насоките за хранителния режим, могат да очакват да загубят 40 до 60 процента от наднорменото си тегло.

Стомашен ръкав

С тази техника се отстранява приблизително 85% от стомаха, в резултат на което той приеме формата на удължена тръба или ръкав. Допълнителното предимство на метода е, че се премахва купола на стомаха, който е основен източник на грелин за организма ни. Грелинът е пратеник, изпратен от стомаха в хипоталамуса на мозъка, за да го информира, че е „гладен“. Така, след като изпращането на съобщение за глад се премахва, апетитът значително се намалява. Операцията се извършва лапароскопски.

Ключ на стомаха и дванадесетопръстника

Според Центъра за хирургия за метаболизъм и отслабване при Колумбийския университет, загубата на тегло с ключа на дванадесетопръстника се постига чрез ограничаване на обема и малабсорбцията. По време на тази операция около 80% от стомаха може да бъде отстранен и голяма част от тънките черва се прескачат. Операцията е ефективна и може да доведе до загуба на тегло от около 80 на сто от допълнителното тегло; но дългосрочните рискове са по-високи и включват недохранване и недостиг на витамини. Тази операция обикновено се прави на силно затлъстелите хора.

Знаете ли да се пазите от вредни диети?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар