Това е оригиналната рецепта на Петър Димков за сироп от бъз!

Проучвания показват, че бъзът (Бъзак (Sambucus ebulus) или тревист бъз) поддържа здравето на мозъка, подобрява имунната координация, предпазва кръвоносните съдове и намалява моделите на растеж на раковите клетки в тялото.

sirop baz-1Наберете добре узрели зърна от бъзак (много внимавайте да не попадне сред зрелите зърна някое зелено, защото е отровно!) и направете следното: В буркан от 5 литра насипете един ред зърна, примерно с дебелина два пръста. След това сипете един ред ситна кристална захар и така продължете, докато бурканът се напълни, като най-отгоре сипете захар по-дебел слой, около 5 см. Затворете буркана с тънък памучен плат и вържете с ластик. Докато зърната се стопят този буркан стои на слънце. Това става за около 3 седмици, като от време на време го отваряте и натискате с дървена лъжица.  След като стане готов сиропът се прецежда през тензух и се налива в бутилки. Държи се на студено, защото може да вкисне.

sirop bazВзема се по 1 супена лъжица три пъти на ден преди хранене. Може да се дава и на малки деца. Помага за засилване имунитета на организма, пречистване и въобще за подобряване на жизнеността на тялото. Също така много хора споделят, че предпазва от рак и други опасни болести, тъй като организмът подобрява имунитета си и става неподатлив на заболявания.

Има рецепта за сироп и чрез варене, но според повечето специалисти, по този способ се губят доста от полезните му качества.

Плодовете на бъзака съдържат много големи количества полифенол антоцианин, придаващ им тъмния цвят. Антиоксидантната способност на антоцианините позволява на плодовете да оцелеят от интензивната UV светлинна радиация от слънцето. Тези антиоксиданти преминават към тези, които консумират плодовете и осигуряват анти-канцерогенни ползи.

витамин B17

Оригиналният витамин B17

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар