Още любопитни факти за газираните напитки – продължение

Част 1

Безопасни ли са газираните напитки?

gazi2Става дума за консумирането на въглеродния диоксид. Той е естествена част от атмосферата, но може и да бъде произвеждан за употреба в напитките. Подобно на други хранителни съставки, въглеродният диоксид, който се използва за газирането на напитки, е подлаган на анализи от регулаторните органи по целия свят и се счита за безопасен.

Могат ли да увредят костите?

Проучвания показват, че консумацията на газирани напитки не отслабва костите и не причинява остеопороза. Доброто хранене, приемът на адекватни количества калций, витамин D и витамин К, както и физическата активност, която включва редовни упражнения с натоварване, играят ключова роля при осигуряване доброто състояние на костите.

От газираните напитки се натрупва целулит?

Към този момент не е регистриран такъв ефект. Причините за образуването на целулита все още не са добре проучени. Но няма храна или напитка, включително газирана, която да може да се превърне в самостоятелен и единствен фактор за образуване на целулит. Със сигурност сред факторите, за които се счита, че играят ключова роля, са женският пол, европеидната раса, гените, хормоните, метаболизмът, начинът на хранене, заседналият начин на живот и тютюнопушенето. И наднорменото тегло, разбира се. Въпреки че затлъстяването може да влоши целулита, е доказано, че той може да се появи и при жени с поднормено или нормално тегло. При някои жени изглежда, че наддаването на тегло подчертава наличието на целулит, а загубата на тегло намалява количеството подкожна мазнина.

Създават ли стомашни проблеми?

Истината е, че количеството въглероден диоксид, абсорбиран от тялото, е относително малко в сравнение с това, което нашето тяло генерира по естествен път. По-голямата част от въглеродния диоксид от газираните напитки дори не достига до стомаха, тъй като повечето от него излита след отваряне на опаковката. Малкото количество балончета, които все пак достигат до стомаха, се абсорбират бързо и лесно през стените на храносмилателния тракт. За здравия човек консумирането на напитки с такава киселинна концентрация не представлява никаква опасност.

 

Течните калории пречат да отслабнеш!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар