Вижте тези интересни митове и факти за газираните напитки

Газираните напитки са любими на много хора не само в горещите летни дни, но и през цялата година.

Те са освежаващи и гъделичкат сетивата ни. Но понякога се чудим как точно ни действат тези балончета. Надникнахме в историята на газираните напитки и в механизма им на получаване, за да разберем повече.

gazi1Откога пием газирани напитки?

Газираните напитки не са от вчера. Да се върнем няколко века назад. Вероятно сте чували, че газирани напитки се произвеждат от края на XVIII в. Всъщност тогава хората започнали да правят такива напитки, което се дължи на факта, че природата далеч преди това ни е дала тази идея. Естествено газираната вода се консумира от 5 века, а може би и повече. През XVI в. едно малко белгийско селце с чаровното име Спа започнало да привлича хората със своите горещи минерални извори – то било един от първите курорти с минерални бани и именно на него се дължи наименованието на този тип курорти днес – СПА. Малкото селце се прочуло с естествено газираната вода, която действала освежаващо и подпомагала храносмилането.

Така около два века газираната вода била единствената напитка от този тип. Но британският учен Джоузеф Прийстли си казал: как се получава това? Каква е тайната? И успял да създаде първата газирана напитка по специален метод на вкарване на въглероден диоксид във водата чрез разтварянето му под налягане. Така се получавали сравнително дълготрайни балончета. Всъщност този процес на „аериране“ много прилича на образуването на балончета в тестото. Тази идея допаднала на учените и към средата на XIX в. онези от тях, които проучвали и разработвали новости в хранителните продукти, започнали да добавят захар, плодови сокове и аромати към газираната вода – не толкова заради медицинската им стойност, колкото за повече свежест и наслада. Ето така се появили разнообразните газирани напитки.

Каква е тайната на „щипещия” вкус?

Става дума за т.нар. карбонизиране, което е следствие от добавянето на въглероден диоксид – ес-тествения газ, който ние издишваме, а растенията поемат. Той се вкарва в течностите, като създава в газираните напитки балончета, които придават „щипещия“ вкус. След като напитката се разгазира, карбонизирането се губи, а заедно с балончетата си отива и характерният „щипещ“ вкус.

Газираните напитки запазват балончетата си, докато са във фабрично затворената си опаковка, защото специфичният начин на запечатване предпазва газировката. Процесът на пълнене и запечатване се извършва с оборудване, което гарантира, че периодът от време, през който опаковката остава отворена, е само част от секундата.

Безопасни ли са газираните напитки?

Става дума за консумирането на въглеродния диоксид. Той е естествена част от атмосферата, но може и да бъде произвеждан за употреба в напитките. Подобно на други хранителни съставки, въглеродният диоксид, който се използва за газирането на напитки, е подлаган на анализи от регулаторните органи по целия свят и се счита за безопасен.

Продължение …

4 причини да откажем газираното

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар