Светът на здравословното хранене е пълен с лъжи!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Той  е пълен с недоразумения, лоша наука и алчни компании, които се опитват да бръкнат по-дълбоко в портфейла ви.

svetat na zdr hraneneТака че е време да извадим на светло на големите лъжи, които се разказват за храненето.

  1. „Наситените мазнини са вредни за сърцето“

Цял живот слушаме, че яденето на храни с високо съдържание на мазнини е лошо за сърцето и холестерола.

Направени са 21 изследвания на над 350 000 души, от които 11 000 са имали сърдечно заболяване, което обхваща период от почти 14 години. Тяхното заключение? Не съществува зависимост между яденето на наситени мазнини и сърдечно-съдовите заболявания.

  1. „Вие трябва да ядете 5 пъти на ден, за да отслабнете“

Е, проучванията показват, че яденето на храна по-често не е доказано благоприятно за намаляване на теглото при хора, които водят заседнал начин на живот. Казано по-просто: ако не сте спортист или не се упражнявате интензивно повече от 6-8 часа седмично, вие няма да губите повече тегло с този метод.

  1. „Въглехидратите трупат мазнини“

Ако започвате деня си със захарни изделия или палачинки с конфитюр, а през деня изяждате още някой шоколадов десерт – да, вие вероятно ще натрупате върху себе си мазнини.

Но, ако правите съзнателно усилие да ядете пълнозърнести храни с минимална обработка и една съставка въглехидрати, тогава не трябва да се чувствате виновни.

  1. „Плодовият сок е здравословен“

Проблемът не е в самия плод, а фруктозата (захарите) в него. Когато купувате плодови сокове, те съдържат сока от много плодове плюс консерванти, подобрители, оцветители и т.н. Полезните течности са вода и билков чай-

  1. „Храните с ниско съдържание на мазнини са наистина здравословни“

Ние вече установихме, че яденето на наситени мазнини не е лошо за сърцето. Какво ще кажете за храните с „ниско съдържание на мазнини“? В тях просто са премахнати лошите мазнини, нали? Но в този случай продуктите се запълват с химикали, които са вредни за организма. Така че е по-добре за здравето ви да изберете пълномаслена опция.

  1. „Зеленчуковите и растителни масла са здравословни“

Всички рафинирани или много преработени масла, независимо дали са растителни или маргарини не са здравословни.

Проучванията показват, че рискът от сърдечно-съдови заболявания и увеличаване на възпаленията в тялото се дължи на високото ниво на полиненаситени мазнини, като омега-6.

 

Две рецепти за здравословно разтоварващо готвене

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар