Култура на поведението – възпитание на масата за хранене – част 10

Ти лайф за Лекува

Част 1, част 2, част 3, част 4, част 5, част 6, част 7, част 8, част 9

Зърновидните сочни плодове се сервират на порции в чинийки, иначе лесно се мачкат (особено ягодите и малините).

Те се посипват със захар (ако желаете) и се ядат с чаена лъжичка. В по-тържествени случаи се сервират със сметана. Обикновено гостите не се гощават с черни боровинки, тъй като те боядисват устата. Ако това се направи като изключение, то на всеки гост се дава по едно резенче лимон за обезцветяване на устата от сока на боровинките. С лимона устата не се търка, а леко се докосва до устните.

Орехите никога не се чупят със зъби, а със специални клещи. Съдържанието се вади от черупката с пръсти и се слага в устата.

Ако някой иска да раздели един плод с някого, то плодът се разрязва на две половини и се предлага по-голямата и по-хубавата половина. За себе си се оставя половината с опашката, сърцевината или костилката.

След плодовете ръцете се избърсват с хартиена салфетка, която се поставя леко смачкана в чинията за плодове.

В „по-свободни“ условия, където няма прибори за плодове, се постъпва примерно така, както е казано по-горе, и се стараем да ядем така, че да не разваляме апетита и настроението на околните. Плодове като ябълка, круша, праскова, зарзала или голяма слива се държат между палеца и показалеца или средния пръст и се отхапва или от целия плод, или ако успеем да го разчупим с ръце, от половината.

Костилките и семената от плодовете не трябва да изплюваме далеч от себе си, даже намирайки се сред природата. Впрочем и в тези условия миенето на плодовете е задължително. От тях трябва да се махнат не само прахът и микробите, нанесени от насекомите, особено от мухите, но и вредните за човешкия организъм химикали (например при гроздето). Да пазим здравето си и да ядем само измити плодове!

В различните страни не само различно сервират някои блюда, но и готвят особени ястия. Може да се случи да попаднете на такова място, където на масата има непознато ястие. Ако не знаете точно как трябва да се яде, най-правилно е да погледнете как ще се държат околните.

 

 

Бъдете възпитани – само така ще успеете в живота!

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар