Култура на поведението – правилно хранене – част 4

Част 1, част 2, част 3

Хлябът и франзелата се вземат винаги с ръка (не с вилица) от общата чиния, като се стараем да не докосваме другите филийки.

От хляба или франзелата, сложени в собствената чиния, се чупят парченца.

Сандвичите (големи, на слоеве и подпечени) се ядат с нож и вилица. За приготвянето на сандвич се поставя в своята чиния масло и след това се намазва върху филийка хляб (кифла), която се държи на чинията с два пръста. Хлябът не се държи на дланта, тъй като това не е хигиенично. Саламът, парченцата месо и т. н. се слагат на сандвича с вилицата. Сандвичите и препеченият хляб се режат по парченца.

Парчета пирог се ядат с нож и вилица, пастите — като се държат с пръсти. Ако пирожките са много мазни, те също могат да се ядат с нож и вилица.

Маслото, ако то е сервирано на голямо парче, се взема със специален нож (топче или розичка от масло може да се вземе и със своя нож). Парченцето масло се слага от дясната страна в чинията за хляб или за десерта и само оттам се взема, за да се намаже хлябът.

Горчицата и солта се вземат със специални лъжички и с тях се постъпва, както с маслото. Горчицата се слага на дъното на чинията (не в края) от дясната страна.

Яйцата (рохки) се сервират в чашка за яйца. Черупката се чупи леко с лъжичката. Черупката се сваля с пръсти и се слага в чинийката, в която е поставена чашката за яйцето. След това внимателно се сваля горната част на яйцето с лъжичката, за да не се излее жълтъкът. Твърдо сварените яйца се почистват докрай, разрязват се по дължина на две половини и след това постепенно се разчленяват с вилицата.

Пържени яйца и омлет с шунка се ядат с вилица, която се държи с дясната ръка. Ако е необходимо, се помага с парченце хляб в лявата ръка. Яйцата на очи се ядат с лъжица. Яйца на очи с големи парчета шунка, разбира се, трябва да се разрязват и затова се ядат с нож и вилица.

 

Продължение …

 

Ако владеете маниерите на поведение, ще имате повече почитатели!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар