Топ 12 на зелените листни зеленчуци и какво лекуват?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Зелените листни зеленчуци са неразделна част от храната на всеки човек, загрижен за здравето си!

Тези зеленчуци съдържат минерали, витамини и фибри. Те предпазват от гадни болести, защото засилват имунитета ни! Ето най-добрите 12 от тях:

Зеле – китайско, брюкселско и др.

Зелето е любима храна на много хора, тъй като тя е с ниско съдържание на калории и богата на витамини. Среща се в червен, зелен и бледо жълт цвят, но ползите за здравето са почти еднакви.

Маруля

Маруля

Кале или къдраво зеле

Кейл е зеленчук богат на витамин A, C и K и калий, желязо и манган. То съдържа антиоксиданти, които контролират холестерола и рака. Укрепва имунната система и е благословия за хора с анемия. Добър е за очите, кожата, косата, ноктите и сърцето на човек. Листата му могат да бъдат зелени, лилави или червени.

Швейцарски чард

Растението е познато още като листно или сребърно цвекло и е с наситено зелен цвят. Съдържа витамин К, който укрепва костите и помага при лечение на невро-разстройства, особено при пациенти с болест на Алцхаймер. Освен това съдържа витамин А и омега-3 мастни киселини. Калият и наличното в него желязо помагат в образуването на червени кръвни клетки. Това повишава имунитета срещу инфекции.

Карфиол

Той е богат на калий, фосфор, витамин С и фибри и съдържа калций почти колкото млечните продукти. Тъй като калцият е от съществено значение за изграждане на костите, тези, които са с непоносимост към лактозата на млякото могат безопасно да консумират карфиол вместо млечни продукти.

Маруля

Съдържа витамини, фосфор и омега-3 мастни киселини. Тя помага при понижаването на кръвната захар. Витамин К в марулята помага за поддържане на нивото на хемоглобина в кръвта, а също така помага в поддържането на чиста кожа и поддържане на имунитета на организма. Тя съдържа също и някои количество протеини.

Салата „Айсберг”

Съдържа витамини А, В6, K и С, плюс омега мастни киселини. Въпреки че не може да бъде толкова питателна, колкото другите зелени листни зеленчуци, някои хора я предпочитат заради своята твърдост.

Спанак

Спанакът е един от най-евтините зелени листни зеленчуци, пълен с витамин А и С, желязо, калий и протеини. Помага за понижаване на кръвното налягане, намаляване симптомите на астмата и заздравява костите.

Броколи

Тези зеленчуци са с ниско съдържание на калории и богати на витамин А и С, фолиева киселина, калий и фибри. Помагат за понижаване на кръвното налягане и борбата против рак на дебелото черво. На вид са по-привлекателни, отколкото на вкус, но може да не са толкова отвратителни, ако им добавяте сос с чесън.

Салатен синап

Салатният синап е голем източник на антиоксиданти, които се борят с рака на дебелото черво и на гърдата. Витамин А в тези зеленчуци помага в борбата с рак на белия дроб. Яденето му образува здрави кости като по този начин предотвратява остеопорозата. Той също така предотвратява болестта на Алцхаймер. Освен това съдържа калций, желязо и магнезий. Листата се накисват за около 30 минути преди готвене или хранене, за да се отстранят всички следи от пясък или микроби.

Глухарче

Глухарчето е богат източник на Зеаксантин и Лутеин, които са необходими за здравето на очите. Има горчив вкус, който изчезва при задушаване със зехтин и добавяне на други зеленчуци и подправки към него.

Ряпа

Ряпата помага в борбата с токсините, които са причина за рак. Тя съдържат антиоксиданти и фитонутриенти, които активират ензими, детоксикиращи организма. Ряпата е богат източник на витамин K, E и C, фолиева киселина и фибри.

Рукола

Тя е богат източник на каротеноиди и е добра за очите и забавя стареенето на мозъка. Съдържа мед, цинк, манган, калций, селен, витамин А и К. Може да се яде сурова или леко задушена. Стъблата и жълтите листа трябва да се отстраняват преди готвене или употреба.

Много хора смятат, че зелените листни зеленчуци са най-скучния формат на зеленчуците. Но трябва да знаете, че от тях могат да бъдат направени много вкусни ястия.

витамини

ПРОМОЦИЯ: Формулата на 24/7 подсигурява мощна подкрепа за имунитета 24 часа в денонощието в 7-те дни от седмицата

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар