Вижте най-здравословните хранителни комбинации!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Една добра комбинация от храните е като добър брак – всеки допълва другия – както в хранителната стойност, така и във вкуса и външния вид.

Комбинацията на някои храни увеличава усвояването на хранителните вещества и повишава антиоксидантните свойства на тези храни. Ето няколко примера:

Спанак с лимон

Зелените листни зеленчуци като спанак, киселец, лапад, зеле и други имат високи коефициенти на витамин B и C и са богати на минерали – основно желязо и магнезий. Като добавяте към тях малко лимонов сок подобрява бионаличността на желязото в тези зеленчуци, което ги прави лесно усвояеми от организма.

Риба с куркума на прах

И двете са богати на антиоксиданти и в комбинация те стават отличен инхибитор на ракови клетки.

Горски плодове

Комбинация от два или повече горски плодове ви дава мощна сърдечно-съдова защита, тъй като антиоксидантите в тях се допълват взаимно по уникален начин. Боровинките, малините и къпините заедно изглеждат цветни и имат по-голяма хранителна стойност. Боровинки и грозде също са страхотна комбинация.

Домати със студено пресован зехтин

Да поръсите зехтин на зрели нарязани домати има не само превъзходни вкусови качества, но и здравословни. Зехтинът помага на организма да абсорбира мастно разтворимите антиоксиданти от домата – ликопен и каротеноиди, които са от полза на всички органи на тялото и по-специално кожата и сърцето.

Овесена каша и портокалов сок

Консумирането на чаша портокалов сок, заедно с купичка овесена каша ще изчистите артериите, като по този начин предпазва от сърдечни атаки. Фенолите и в двете храни стабилизират нивата на лошия холестерол, ако се консумира заедно.

Чесън с кисело мляко

Тази комбинация се използва от векове, за да лекува всякакви заболявания, защото е призната за най-ефикасното природно лекарство. Чесънът съдържа алицин, а млякото има супер полезни за стомаха добри бактерии – пробиотици.

 

Прочетете още здравословни комбинации в продължението…

 

Киноа или кафяв ориз?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар