Това са няколко много тъпи въпроси, които се задават на интервю за работа

Прочетете ги и вижте нашите съвети как да отговорите на тях.

Повечето въпроси въобще нямат общо с работата, но се задават от психологическа гледна точка, за да могат евентуалните ви бъдещи работодатели да преценят дали сте в стабилно психическо състояние.

Защо напуснахте предишната си работа?

Причини могат да се изтъкнат много – от закриване на дейността, до фалиране на фирмата. Но тук е важно да кажете, че не сте били уволнени, поради несправяне с работата, а защото дейността или фирмата липсват. Друг много честан повод за напускане е това, че много работодатели в България не плащат редовно заплати.

Опишете труден период в кариерата си.

Разкажете, например как сте се сблъскали с нова техника, но бързо сте се обучили как се борави с нея, тъй като имате опит с предини модели.

Каква беше първата ти любов?

Разкажете невинна случка в училищните години, когато сте харесали своя съученичка и сте ходили заедно в градинката. Вие много сте харесвали да си говорите с нея, защото тя е била умно момиче (не говорете за външен вид).

Планирате ли да имате деца? (обикновено въпрос към млади жени)

Работодателите би трябвало да знаят, че такъв въпрос е доста близо до дискриминация на бременни жени, но не се знае какво точно цели, задавайки го. Може просто да иска да се информира дали ще се наложи да осигури една добра детска градина за служителите си.  Най-верният отговор тук е – „Не, в момента, но дори да се случи няма да ползвам много дълъг отпуск по майчинство”.

Къде се виждате след пет години?

Този въпрос при всички положения прилича на капан. От една страна, не трябва да казвате, че след 5 години искате да сте се издигнали в кариерата толкова, че да заемете мястото на интервюиращия ви. От друга страна – трябва да имате желание да растете в кариерата и то точно на това място и в тази компания, в която кандидатствате. Затова най-добре е да кажете, че много сте учили уменията за тази работа и искате да научите още в практикуването й.

Всеки отговор на въпрос трябва да подчертава мотивацията ви за работа, това че сте изпълнителен и отговорен човек и че искате да работите точно тук и сега.

Каква професия трябва да имате според зодията си?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар