Витаминът на красотата

Натурален или синтетичен, вита­мин Е е мощен антиоксидант, който забавя стареенето. Но той има и други добродетели…

Витамин Е се съдържа в растителните масла (от житни кълнове, орехово), в жълтъка на яйцето и в по-малки количества в плодовете и зе­ленчуците. Той ни предпазва от вредното действие на свободните радикали, произ­ведени от нашите физиологични реакции или предизвикани от ултравиолетовото излъчване, цигарите и замърсяването на въздуха.

Като съставка на козметичните кремове витамин Е забавя стареенето на кожата. Този ефект се подсилва при комбинирането му с витамин С и селен. Употребява се както естествен, така и синтетичен. В натурално състояние той се усвоява по-лесно от кожата, но ако в състава на вашия крем пише „витамин Е“, най-често става дума за синтетичната му форма.

Като антиоксидант витамин Е предпазва клетъчните мембрани, състоящи се от полиненаситени мастни киселини, като ги прави по-устойчиви на окисля­ването.

Противовъзпалителният ефект на витамин Е води до спадане на отоците чрез блокиране на някои ензими.

Предпазната му роля спрямо ултрави­олетовите лъчи е добре позната – бога­тият на витамин Е крем, нанесен преди излагане на слънце, намалява опасност­та от формиране на бръчки и кожни ту­мори.

Витамин Е овлажнява кожата, като подсилва „кожната бариера“ с хидролипиден пласт.

Стимулира микрокръвообращението чрез укрепване на съдовите мембрани.

 

Под формата на хапчета

Недостигът на витамин Е е рядко срещан в развитите страни и засяга главно хората със затруднена чревна пропускаемост или любителите на диети, бедни на мазнини. За тях съществува витамин Е на хапчета, но неговият прием трябва да е ограничен във времето.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар