10 мита за контрацептивните таблетки

Мит 1:

Дали хапчетата са вредни, защото съдържат хормони?

Истина:

Хормоналните контрацептиви са сигу­рен и безопасен метод за предпаз­ване от нежелана бременност. Заед­но с ефективната защита от забре­меняване, контрацептивните таблет­ки имат много положителни въздей­ствия върху женското здраве. Взимайки хапчета, жената може да почувства на­маляване на болката по време на цикъл, самата менструация може да стане по-оскъдна и по-кратка. При употребата на хапчета менструацията става редовна и за­това този метод се препоръчва на жени с нередовен цикъл.

Мит 2:

Дали от хапчетата се напълнява?

Истина:

Съвременните хормонални кон­трацептиви са създадени да не по­влияват теглото на жените. Въз­можни са отклонения в рамките на 1-2 килограма. Ако жената не променя своя хранителен и двигателен режим, няма причина теглото й да се повиши.

Мит 3:

Дали от хапчетата се окосмява лицето и тялото?

Истина:

Всички съвременни контрацептиви; притежават антиандрогенно дей­ствие. Те повлияват благоприятно мазната кожа и нежеланото окос­мяване чрез намаляване нивата на свободно подвижния тестостерон кръвта. Ужасите за мустаци и бради са от зората на хормоналната контрацепция. Днес в аптеките не се продават препа­рати от това „старо“ поколение.

Мит 4:

Дали контрацептивните таблетки намаляват либидото на жената?

Истина:

Проучванията показват, ме приемът на „хапчета“ не намалява сексуалното желание на жените. Точно обратното – момичета, които приемат контрацептивни таблетки, се чувстват сигурни, спокойни и защитени и това им позволява да се отдадат изцяло на удоволствието от сексуалното преживяване.

Мит 5:

Дали приемът на хапчета предизвиква рак и други заболявания?

Истина:

Приемът на комбинирани орални контрацептиви значително понижава риска от рак на яйчниците и рак на ендометриума (лигавицата на матката). Намаляват се случаите на доброкачествени заболявания на гърдите и кисти на яйчниците. Освен това прилагането на този контрацептивен метод предпазва от възпалителни заболявания на тазовите органи.

Мит 6:

Дали хапчетата са противопоказни за започващите полов живот момичета?

Истина:

Изследванията показват, че контрацептивите от ново поколение не са противопоказни за младите момичета. Щом девойката се чувства достатьчно зряла да прави любов, то оралната контрацепция е добра възможност за предпазване от нежелана бременност. Освен това, покрай противозачатъчния ефект, съвременните контрацептиви помагат на младите момичета да се избавят от пъпки и обриви по лицето и тялото.

Мит 7:

Дали при прием на таблетки се правят почивки?

Истина:

Отхвърлено е твърдението за нуждата от ПОЧИВКИ (паузи от НЯКОЛКО месеца, през които не се пият контрацептиви). През този период не-нужно се обърква хормоналното равнище в организма, дори вероятността за забременяване е по-голяма. Според съвременните становища модерните ниско дозирани таблетки могат да бъдат използвани от съвременната жена за предпазване от нежелана бременност продължително време.

Мит 8:

Дали хапчетата могат да доведат до безплодие?

Истина:

Оралните контрацептиви са призвани да съхранят способността на жената да ражда деца тогава, когато тя счете това за необходимо в своя живот. Веднага след спиране приема на хапчетата яйцеклетката буквално на следващия цикъл „излиза срещу сперматозоида“. Някои от контрацептивите се използват в,терапевтичните схеми за лечение на безплодието.

Мит 9:

Дали контрацептивните таблетки са подходящи само за млади момичета?

Истина:

Контрацептивните таблетки са подходящи за всички жени в репродуктивна възраст, водещи полов живот. Задължително е те да се назначават от специалист акушер-гинеколог.

Мит 10:

Дали през 7-дневната пауза, през която не се приемат хапчета, жената не е предпазена от забременяване?

Истина:

Контрацептивните таблетки предпазват от нежелана бременност и през 7-дневната пауза и не е необходимо използването на допълнителни контрацептивни методи през този период.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар