Добро хранене в детството – здраво сърце за цял живот!

hraneneОт храната, която едно тригодишно дете употребява редовно, зависи дали в зряла възраст ще може да разчита на здраво сърце.

Въпросът е в това, че на тази възраст вече са формирани вкусовете към нездравословното хранене, отбелязват от medikforum.ru. По данни на изследователи от болницата St Michael’s Hospital в Торонто, при деца на възраст 3-5 години вече има регистрирани високи нива на холестерин. Родителите трябва още в тази възраст да се погрижат децата им да развият вкус и разбиране за това – какво е полезно да ядат.

Групата от Торонто е изследвала 1076 деца в предучилищна възраст, за да открие има ли връзка между храненето и нивото на високата липопротеинова плътност в кръвната плазма. Взети са били под внимание и други фактори, като пола на детето, теглото при раждане, етническия произход, наследствена обремененост – например от диабет, индексите на масата на родителите и т.н.

Педиатри, родители и учители би трябвало координирано да работят за изграждане у децата на вкус към здравословното хранене. Мъниците трябва да бъдат ограничавани от сладости, тестени изделия и мазни храни. От това не следва, че на децата ще бъдат забранени сладоледът и тортите – но умереността в храненето трябва да бъде възпитавана.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар