Яйцата са източник на омега-3

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Ако държите яйцата в картонената им опаковка, ще ги предпазите от загуба на влага

Домашни яйца

На по-висока цена са, но са много по-полезни. По богати са на омега-3 мастни киселини, а те имат благотворно въздействие върху всич­ко – от психичното здраве (засилват па­метта и понижават риска от депресия) до сърдечната дейност. Препоръчителният дневен прием на омега-3 мастни киселини е около 450 мг. Според учени­те много хора не приемат дори полови­ната от това количество с храната си. Ако тлъстата риба като сьомга и скумрия, например, присъства в менюто ви по-малко от веднъж седмичното, ще ви е трудно да си набавите нужния мини­мум омега-3. Затова е важно да консу­мирате яйца, съдържащи тези ценни хранителни вещества.

Още източници на омега-3 мастни киселини

Най-здравословната морска храна е студенолюбивата океанска риба, защото тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини. Най-популярни са сьом­гата и рибата тон, както и скумрия, херинга, сардела, сардина и аншоа.

Целта ви е да приемате 3-4 порции от тези риби седмично. Но ако наистина ненавиждате риба, просто я заместете с друг тип диетични белтъчини и помис­лете за възможността да си набавяте омега-3 мастни киселини от сурово ленено семе или чрез капсули рибено масло. Още по-добре е да включите около 125 г ядки в седмичното си меню – проучванията сочат, че те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с 50%. Похапването на орехи или бадеми може също да понижи холестерола.

Дръжте ги в кутия

Ако държите яйцата в кутията, в която сте ги купили, ще ги предпазите от загуба на влага и от абсорбиране на миризми от другите храни в хладилника. Винаги съхраня­вайте с „дупето“ нагоре – така ще бъдат по-пресни.

 

Целебната сила на яйчената черупка – как да се възползваме?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар