Яйцата подсилват паметта!

Белите яйца са също толкова полезни, колкото и кафя­вите

Проверете дали е прясно

За да проверите дали яйцето все още е годно за консумация, поставете го в чаша с подсолена вода – ако потъне, е прясно и можете да му се насладите, но ако плува на повърхността, трябва да го изхвърлите.

Използвайте сол

Изпуснали сте су­рово яйце на пода и не можете да почис­тите хлъзгавата субстанция с мокра кърпа – струва ви се, че просто разнася­те петното. Спрете да цапате. Поръсете обилно със сол и изчакайте 5 минути, после ще можете да съберете цялата смес с влажна хартиена салфетка.

Рекламни истерии

Белите яйца са също толкова полезни, колкото и кафя­вите. Цветът на черупката се определя от породата на кокошката и няма никак­во отношение към хранителната стой­ност.

Не се тревожете за холестерола

Яйцата наистина съдържат доста холестерол. Но това, което оказва най-силен ефект върху покачването на стойности­те на холестерола в кръвта, което пови­шава риска от инфаркт или инсулт, е количеството наситени мазнини в хра­ната, а не концентрацията на холестерол. Едно средно голямо яйце може да съдържа около 12 пъти повече холестерол от 25 г сирене чедър, но сиренето е по-вероятно да допринесе за увеличава­нето на нивата холестерол в кръвта ви, тъй като съдържа почти седем пъти по­вече наситени мазнини от яйцето.

Яйцата са много полезни. Те са едни от малкото хранителни източници на витамин D и са богати на витамини А, Е, В2 и В12. Съдържат голямо количество холин, витамин от групата В, който според учените играе ключова роля за функционирането на мозъка. Няколко изследвания показват, че холинът под­силва паметта и уменията за учене. Включването на 1 яйце в дневното меню е малко ве­роятно да има ефект върху нивата на холестерол в кръвта, при условие, че количеството наситени мазнини в храни­телния ви режим остане ниско.

 

Чаша бира на ден против стрес!

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар