Контролирайте глада си за вредни храни

Изберете чипс без добавки… овкусителите често съдържат огромно количество сол.

 

Не се подлъгвайте от „енергийни“ десерти

На езика на хранителната про­мишленост „енергия“ е равно на кало­рии. И именно това съдържат тези „енергийни“ десертчета. Производите­лите им рекламират продуктите си с преуморени спортисти, които имат нужда от бързо презареждане на муску­лите с енергия, за да довършат марато­на. За съжаление маратонците не са тол­кова много, че да носят печалба за инду­стрията. Повечето стоки се купуват от псевдоспортисти, които ги хапват вме­сто обяд или просто като закуска между основните хранения. Според изследова­телите макар по-голямата част от тези продукти да съдържа полезни съставки като фъстъци, плодове и овесени ядки например, в тях има и много захар под формата на сладникав пълнеж. Ако трябва да сравняваме, енергийните де­серти са по-полезни за обяд от пържени картофи с кола, но със сигурност не са толкова питателни колкото салата и една ябълка след това. Ако мислите, че е добре да ги хапвате, когато тренирате, е задължително по време на физическото натоварване да изгаряте повече кало­рии, отколкото сте приели преди нея. А ако ги консумирате, защото наистина имате нужда от доза енергия, специали­стите съветват да ги ядете бавно, по една хапка на всеки 10 минути.

 

Натурален чипс

Производителите на чипс правят какво ли не, за да ви съблазнят с нови вкусове, бляскави рекламни кампании и красиви опа­ковки. Това, което не ви казват, обаче е, че овкусителите често съдържат огром­но количество сол. Прекалено солените храни могат да доведат до повишено кръвно налягане, сърдечносъдови и бъбречни заболявания, както и пробле­ми с костите. Ако все пак хапвате чипс, изберете чистите варианти – по възмож­ност тези без сол.

 

Не ги купувайте… и не ги яжте

Ако постоянно сте в борба със себе си и не можете да устоите на калорийните бом­би в хладилника, ето един таен съвет – просто не ги купувайте. Многобройни изследвания доказват, че сред факто­рите, допринасящи за злощастното ни тъпчене и дебелеене, е близостта. Ако храната е на една ръка разстояние, има много по-голяма вероятност да ядете повече от нея. Ако се опитвате да отка­жете определени храни, като начало е добра идея да положите усилие и да ги държите далеч от дома си.

 

Ако се хранете безразборно, ще увредите стомаха!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар