4 трика за приготвяне на по-здравословни ястия

1.      Впръсквайте олиото

Купете си неаерозолна спрей бутилка и я напълнете с олио. Използвайте за намазняване на тавите, грила или тиганите или за да напръсквате директно върху хляб или салата. Освен че е по-икономично, ще установите, че намалявате количеството мазнина, използвано при готвене, без това да се отразява на вкуса на ястията.

2.      Заменете сметаната в сосовете

За сосове използвайте пълномаслено кисело мляко или извара вместо сме­тана. И двата варианта ще овкусят богато ястието, без да добавят излишни калории и мазнини.

3. Как да консумираме повече пло­дове и зеленчуци

Ето два лесни начина да увеличите количеството пло­дове и зеленчуци в семейното меню:

  • Леко задушете малко лук, целина, червени чушки, карфиол и моркови, след което ги направете на пюре. Те ще подобрят вкуса на сосовете, яхниите и супите и ще осигурят витамини и антиоксиданти.
  • Когато правите кекс, заменете поло­вината мазнина от рецептата с пюре от ябълки или сини сливи. За да направите пюрето, добавете по 5 чаени лъжички вода на всеки 100 г печени ябълки или сушени сини сливи (без костилките и предварително накиснати) и пасирайте. Ако към сместа добавите кисело мляко, ще получите бърз и вкусен десерт.

4. Разнообразие с картофи

Вместо всеки път да сервирате картофено пюре със сметана и краве масло, опитайте следното:

  • Смесете готовото картофено пюре с предварително задушен и пасиран кар­фиол. Този зеленчук е богат на влакнини и беден на въглехидрати. Вместо да добавяте масло, сложете обезмаслено прясно мляко.
  • Овкусете картофеното пюре с 1 чае­на лъжичка пълнозърнеста горчица.
  • Вместо печени картофи сервирайте печена тиква или целина – те са по-бо­гати на хранителни вещества от карто­фите.

 

 Знаете ли тези здравни факти и подробности за отслабването?

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар