5 хитрини за онлайн пазаруване

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ
Малко известни хитрини за безопасно пазаруване в киберпространството

5 хитрини за онлайн пазаруване

Наддавайте през уикендите или на националните празници

Когато наддавате за нещо в eBay (онлайн аукцион) и други подобни сайтове, винаги има информация кога приключва над­даването. Търсете стоки, за които надда­ването ще приключи във време, когато повечето хора ще бъдат далеч от ком­пютрите си. Ако наддаването приключ­ва в 21 ч. вечерта на първия ден след Ве­ликден (съобразете се с датите на праз­ника в Западна Европа) или и 8ч. сутринта на Коледа, доста по-малко хора биха се включили в надпреварата и по този начин биха вдигнали цената в по­следната минута. Така вие може да дадете офертата си и последните секунди и да спечелите.

Поиграйте си с правописа

Ако тър­сите конкретен предмет в някой онлайн аукцион – костюм „Армани“ на пример – опитайте да изпишете името на марката в търсачката по няколко раз­лични начина. Продавачите, които не са особено добри с правописа, може да са включили стоката си като „Арамани“ или „Ърмани“. Тъй като повечето потенциални купувачи ще търсят само ар­тикули с правилен правопис, вие ще се състезавате с по-малко от тях, ако леко разширите обхвата на търсене.

Изберете търговец с добра репу­тация

Когато обмисляте дали да купите нещо от еBay, проверете рейтинга на търговеца. Съществуват безскрупулни търговци, скрити зад псевдоними, кои­то ще ви вземат парите и няма да ви из­пратят стоката. Купувачите от сайта обаче имат право да дават оценка за търговците на базата на правилно опи­сание на продукта, навременна доставка, добро състояние и други. Не купу­вайте от търговци с положителен рейтинг под 98%. Колкото по ниска е репутацията на даден продавач, толкова по-голям е рискът oт транзакция с лош за вас край. Ако се изкушавате да си купите стоката, но рейтингът на търговеца е съмнителен, изпратете му имейл с въп­рос за продукта. Ако получите изчерпателен отговор навреме, това е добър знак, че имате работа с честен човек.

Оставете на Мрежата да пазарува за вас

Използвайте сайтовете в интер­нет за сравняване на цени, за да ви по­могнат да откриете по-лесно най-изгод­ните предложения в Мрежата, без да трябва да посещавате отделните сайто­ве на търговците. Опитайте Kelkoo (www.kelkoo.co.uk) или Ciao (www.ciao.co.uk). За пробен списък на сайтовете за ценово сравняване посете­те www.paler.com. Световната мрежа ще ви помогне да проверите и какви са це­ните, преди да направите покупка от ре­алния магазин.

Потърсете информация за интер­нет търговците в Google

Винаги проверявайте репутацията на онлайн ком­пания, от която пазарувате. Има много реномирани марки, както и измамници. Такива компании ще се притеснят, ако тръгнете да ги проверявате, но за по-си­гурно отворете любимата си търсачка и напишете името на фирмата. Ще наме­рите връзка към някой форум, в който други клиенти са споделили мнението си за получената услуга. Друга провер­ка, която можете да направите, е като посетите собствсния уебсайт на компа­нията и се уверите, че има посочени адрес и телефон за обратна връзка – това са признаци, че компанията е стабилна. Уверете се, че телефонният номер и ад­ресът са верни, като ги проверите ня­къде. Може и да се обадите на номера. Бъдете предпазливи в бизнеса с уебсай­тове, чиито офиси са в чужбина, тъй като се проверяват по-трудно и ще имате по-малко алтернативи, ако нещата се объркат.

 

 

Кафе против затлъстяване!?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар