5 трика за ограничаване на солта и захарта

Хапнете праскова вместо шоколад…

5 трика за ограничаване на солта и захарта

1.      Скрита захар

Доста често произво­дителите съвсем целенасочено правят продуктите си изкусително сладки. За­това можете да откриете захарта на не­подозирани места като сироп за кашли­ца, консервирани зеленчуци, месни продукти и дори някои лекарства. Дума­та „захар“ може и да не присъства на етикета, но със сигурност я има, ако са налице някои от следните съставки: ца­ревичен сироп, декстрин, декстроза, фруктоза, концентрат от плодов сок, галактоза, глюкоза, мед, хидрогенирано нишесте, лактоза, манитол, кленов сироп, малтоза, меласа, полиоли, сорго, сукроза, сорбитол и ксилитол.

2.      Спрете се на плодове

Вместо да се тъпчете с шоколад, кекс или бисквити, всеки път, когато ви се прииска да задо­волите желанието за нещо сладко, изби­райте плодове. Хапнете една сочна пра­скова и вижте дали няма ви засити. Дръжте малко пакетче сушени кайсии в чантата, в бюрото или в жабката на автомобила, така че щом ви се прииска нещо сладко, винаги ще имате здраво­словна алтернатива подръка.

3.      Избирайте храни „без добавена захар/сол“

Ако не можете да откриете такива, изплаквайте продуктите обилно с вода преди употреба. Солта е главният виновник за прекомерното наличие на натрий в хранителния ни режим, но не е единственият. Други форми на натрий са мононатриевият глутамат (МНГ), бакпулверът и содата бикарбонат.

4.      Ограничете приема на сол посте­пенно

Не очаквайте да се откажете от солта за един ден. Вкусовите рецептори се приспособяват към промяната за 4 седмици и едва тогава ще започнете да усещате фините вкусове на храните, които досега са били потискани от солта.

5.      Сгответе сами

Готовата храна и супата от консерва обикновено съдър­жат много сол и захар. Ако сами пригот­вяте ястията си, рязко ще намалите приема и на двете вещества. Вместо сол използвайте пресни и сушени под­правки, лимонов сок, горчица или настърган хрян и така гозбите ви ще са по-вкусни.

 

Кафе против затлъстяване!?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар