Малка промяна в ежедневните навици, води до трайно отслабване

Знаете ли, че пълноценният 7-8-часов сън помага в борбата с наднорменото тегло.

Малка промяна в ежедневните навици, води до трайно отслабване

 1.      Изключете телевизора

Сигурно няма по-лесен начин да свалите от тег­лото си от това да спрете да гледате тол­кова много телевизия. Едно американ­ско проучване, проведено сред 486 ду­ши в Бостън, две трети от които с над­нормено тегло или страдащи от затлъ­стяване, показа, че всеки час, прекаран в гледане на телевизия, се равнява на 144 стъпки. Според учените в идеалния случай всеки ден трябва да се измина­ват 10 000 стъпки, отмерени с крачкомер. Така че всеки час пред телевизора намалява с 16% вероятността да стигне­те целта. И понеже гледането на телеви­зия е тясно свързано с похапването, си­гурно ще поглъщате по-малко калории, ако си забраните достъпа до дистан­ционното.

2.      Ограничете времето, прекарано на работа

Това може и да не се хареса на ръководството, но е факт, че ако работите повече от 9 часа на ден (вклю­чително обедната почивка, без значение дали я ползвате по предназначение или не), има по-голяма вероятност да сте с наднормено тегло и по-малко продук­тивни. Доказано е също така, че напрегна­тата работа често води до неконтроли­рано похапване и до трупане на излиш­ни килограми, така че замислете се дали не е време да смените работното си място.

3.      Разходете се преди вечеря

Кратка­та разходка преди вечеря не само изгаря калории. Като повечето физически уп­ражнения тя намалява апетита. Ако из­лезете да се разтъпчете точно преди ве­черя, като се върнете, няма да изпитвате толкова силен глад. В университета в Глазгоу е проведено изследване сред де­сет жени със свръхтегло, което сочи, че 20-минутна разходка понижава апетита и увеличава усещането за ситост почти толкова, колкото консумацията на леко ястие.

4.      Осигурете си 8 часа сън

Има не­оборими доказателства, че пълноцен­ният 7-8-часов сън помага в борбата с наднорменото тегло. Учените са устано­вили, че лишаването от сън увеличава почти два пъти риска от затлъстяване. Колкото по-малко спите, толкова повече с времето се увеличават индексът на телесната маса и обиколката на талията ви. Вероятно това се дължи на хормо­нални промени вследствие на лишава­нето от сън. Други проучвания разкри­ват, че липсата на сън увеличава произ­водството на стимулиращия апетита хормон грелин и намалява синтеза на лептин, който потиска глада.

 

Защо сънят е важен за отслабването?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар