Интересни спортове у дома

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Предлагаме ви няколко вида спорт, с които можете да отслабнете, да се стегнете и да релаксирате.

  • АНТИСТРЕС

Интересни спортове у дома

Тай-чи

Наричана също и таи-чи-чуан, тази древна оздравителна гимнастика прилича на комбинация от карате, джудо и жиу-жицу. Целта е да позволите на вътрешната си енергия Чи да се движи свободно из тялото. Така ще преборите умората, болките и ще постигнете хармония между ума и тялото.

Упражнения: Включват серии от 108 основни пози и дви­жения, които се изпълняват бавно, плавно и грациозно едно след друго без почивка. Дишането по време на тай-чи гим­настиката е дълбоко и ритмично.

Ефект: Заздравява костите и повишава еластичността на ставите – идеалната превенция на остеопорозата!

Подходящ за: Хора в напреднала възраст или такива, които се възстановяват от контузии – натоварването на муску­ли и стави е минимално. Препоръчва се и на онези, чиято ра­бота е свързана с повече стрес и психическо напрежение.

Бонус: Подобрява концентрацията, пластичността и цялостното здраве.

Статистика: След 6 месеца тренировки от по 30 минути на ден мускулната сила на спортуващите се увеличава с 20%.

  • СТЯГАНЕ И ОТСЛАБВАНЕ

Интересни спортове у дома

Табата

Този свръхнатоварващ метод носи фамилията на своя съз­дател – японския изследовател Табата. Неговата трениро­въчна програма е за хора, които искат активно да горят мазнини. Тя е част от професионалната подготовка и на спортисти от различни дисциплини – скиори, щангисти; велосипедисти. Идеята е да увеличи както аеробния, така и анаеробния капацитет на трениращите.

Как действа? Тялото има две „горивни системи“ – аеробна и анаеробна. Първата използва кислород, за да изразходва „горивото“, а втората – не. В началото на всяка трениров­ка започвате да черпите аеробната енергия. Веднъж пре­минали точката, при която в организма ви има достатъчно кислород, за да достави аеробна енергия на мускулите, се задейства анаеробната система. Това е вашата „супераеробна зона“: моментът, в който тялото е изгорило всичка­та кръвна захар, която има, и започва да гори мазнините.

Методът: Стартира се с 5-минутно загряване. Следват 8 серии от по 20 секунди интензивни упражнения (изпълнявани на максимално висока скорост). Между сериите се правят паузи от по 10 секунди. За финал – 2 минути разпускане.

Упражнения: Може да изпълнявате каквито решите уп­ражнения – от работа върху кростренажора до клекове, подскоци, коремни преси. Важното е да си изберете едно конкретно упражнение и да го повтаряте максимално бър­зо в рамките на осемте серии.

Статистика: С 4 минути табата изгаряте много повече мазнини, отколкото с 60 минути стандартно кардио (велоаргометър, кростренажор, бягаща пътечка) във фитнеса.

  • ОТСЛАБВАНЕ, СТЯГАНЕ, ПОДОБРЯВАНЕ НА ПАМЕТТА

Интересни спортове у дома

Система Т-Тап

Истинско чудо – това се говори за домашната фитнес система Т-Тап. Тя е разработена от американката Тереза Тап и е уникална с това, че има цялостно действие върху организма, но и работи интензивно върху проблемните зони.

Същност: Упражненията от системата Т-Тап всъщност са модификации на добре познати движения от гимнасти­ката, но с още по-добър ефект.

Плюсове: Упражненията щадят ставите и гръбначния стълб. Една от положителните страни на системата е, че се увеличава плътността на мускулите, а не обемът им, което означава по-грациозна и женствена фигура. Изгарянето на мазнините започва между 7 и 10 минути след началото на тренировката. Упражненията се изпълняват в определена последователност, тъй като се отчитат пътищата на лимфния поток, което пък означава, че са ефикасни срещу целулит. Към всички плюсове на Т-Тап може да се добави и че подобрява здравето – повишава паметта и защитните сили, намалява кръвната захар, нор­мализира хормоналния баланс.

Ефект: Хора, които вече са тренирали с Т-Тап, споделят, че само след седмица ежедневни занимания обиколките на тялото им са намалели с около 3 см.

Инфо: Повече за Т-Тап можете да видите на сайта www.t-tapp.com.

 

 

 

Защо са важни мускулите за отслабването?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар