Кои са нездравословни техники за готвене?

ФАКТ

Само 50 допълнителни калории на ден ще увеличат теглото ви с 25 кг за 10 години. От друга страна, ако дневно приемате 100 калории по-малко (които се съдържат в 1 супена лъжица майо­неза), ще сваляте око­ло 4-5 килограма на година.

 

Пържене във фритюрник. Избягвайте този изключително нездравословен на­чин за приготвяне на храна с огромно съ­държание на мазнини. Ако ви се налага да пържите по този начин, поставяйте го­товите храни на кърпа или хартия, за да се отцеди част от мазнината.

Пържене в тиган. Намалете количество­то мазнина, като използвате тигани с не- залепващо покритие или намажете съда със съвсем малко олио.

Препичане. Избягвайте да прегаряте хра­ните, когато ги печете на барбекю. Когато мазнината от месото или маринатата кап­не върху нагорещените въглени, се обра­зува пушек. Малките димни частици, които полепват по месото, са изключи­телно канцерогенни. За да избегнете това, почиствайте месото от тлъстините, преди да го сложите на скарата.

Поставяйте храната далеч от пламъ­ците. Продуктите се изпичат много по-добре, ако се държат на известно разстояние над нагорещените въглени.

Вместо тези техники, използвайте следните здравословни техники:

Варене. Силно разварената храна (осо­бено ако е ситно нарязана) е нискокало­рична, но лишена от много хранителни вещества, особено тези, които се разтва­рят във вода. Например варете младите картофи цели и необелени, за да се запа­зят ценните съставки.

Запържване. Това е начин на готвене, заимстван от китайската кухня. Продук­тите (зеленчуци, тофу, скариди, месо или птици) се приготвят много бързо и запазват аромата си. Заменете част от мазнината с вода или бульон.

 

Наднорменото тегло е предпоставка за диабет

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар