Защо пълнеем през лятото

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Здравейте! Всяко лято кач­вам 3 до 5 кило­грама. Когато навън е горещо, не мога да хапна нищо. Но вечер, като захлади, към 10-11 ч. – ме обзема зверски глад. И не мога да се съпротивлявам – отивам до хладилника и омитам всичко. Знам, че е вредно, но не знам как да го променя. Можете ли да ми помогнете?

Разбираемо е защо не ви се яде през деня. В горещините организмът изпитва повишено натоварване, затова сам се облекчава, като изработва по-малко храносмилателни сокове. Освен това една от функциите на яденето е да се сгрее тялото. Но на нас хич не ни трябват допълнителни градуси. Затова потребността от храна през лятото намалява. Но не много – само с 5 процента. А вечер изгладнелият ор­ганизъм все пак „иска“ храна. За да не се случи всичко това, яжте в по-хладните часове – но не веднъж, а няколко пъти – поне четири пъти в денонощието.

Закусете по-раничко – към 7 часа например, в зависимост от това кога трябва да оти­дете на работа. Но нека закуската ви бъде плътна. Рядко хората ядат риба или месо на закуска, но през лятото това е желателно.

Докато слънцето не се е „разгоре­щило“, плътната закуска ще се пре­работи. Само не наблягайте на мазното свинско – по-добре кокоши гърди.

Обядът ви нека бъде около 11,30 часа. Отка­жете се от месо при това хранене, наблегне; те на зеленчуците и салатите, може и малко булгур. Те ще ви заредят с енергия, но няма да засилят жаждата и да отнемат много сили от организма ви за тяхното преработване.

Подходяща е и студената супа, която при нас, в България, за щастие е най-вкусна – става дума за хубавия български таратор. Той ще ви даде възможност да запълните запасите от вода и да си отдъхнете в зноя.

Следващият прием на хана да бъде към 18 часа. Може пак да си позволите парченце месо или риба. Но пак немазни видове.

И накрая, около 9 ч. вечерта можете да похапнете – традиционното кисело мляко или лека салата.

Само по този начин ще можете да разпре­делите калориите за деня и да поддържате обмяната на веществата в оптимално със­тояние.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар