Какво (не) можеш да правиш по време на менструация

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Можеш ли да отидеш на море? Или да правиш секс без предпазни мерки? Да пиеш лекарства и да спортуваш? Виж веднъж-завинаги кое е ОК и кое – не, през „това време на месеца”

За „късмет“ тe хвана точно на морето и искаш да се натопиш във водата, а не само да се пържиш като змия на пясъка. ОК ли е?

ДА! Можеш да го направиш, преди това, разбира се, подсигуриш нещата с тампон. Той ще ти осигури безпроблемно къпане, но веднага, след като излезеш на сушата, трябва да го подмениш. Все пак не прекалявай с водната фиеста, защото по време на менструация тялото ти е по-податливо на инфекции. И си спести басейна, защото там има химикали, а ако не е почистен добре — съответно и зарази.

Разболя се малко преди да ти дойде и започна да пиеш лекарства, а сега ти закъснява вече четвърти ден. ОК ли е?

ДА! Особено ако пиеш ударни дози витамин С, което става обикновено при боледуване. Витамин С спира кръвотечението и е в състояние дори да прекъсне менструацията ти, ако го пиеш в големи количества, или да я намали чувствително, в резултат на което времетраенето й да се увеличи.

Боли те зъб и искаш да изпиеш 1-2 аспирина. ОК ли е?

HE! Вземането на аспирин и подобни на него лекарства, които имат загря­ващ ефект и са съдоразширяващи, дава обратния на витамин С ефект. Тоест увеличава кръвотечението. Ето защо не е препоръчително в „по-обилните“ дни. Забележка: Алкохолът също действа съдоразширяващо.

Една приятелка ти каза, че ако искаш да отложиш начало­то на менструаци­ята си със седмица, трябва да спреш да пушиш. ОК ли е?

HE! Пълна глупост. Възможно е да отложиш менстру­ацията с помощта на противозачатъчни, но като цяло не е препоръ­чително, защото това е сериозна намеса в хор­моните ти, чието „раз­бъркване“ може да доведе до здравословни проблеми. Една от най-честите причини за акнето например е именно хор­моналният дисбаланс.

Подута си като за световно, чувстваш се сто кила и искаш да започнеш драс­тична диета точно сега. ОК ли е?

HE! За целта трябва да имаш нерви от стома­на и воля от железобетон. Не е необходимо да си чела някакви специал­ни изследвания по тема­та, за да знаеш простич­ката истина: непосред­ствено преди и по време на менструация апетитът се изостря, а тяло­то има подлата склон­ност да задържа вода, в резултат на което едва си влизаш в най-тесните дрехи. Има ли смисъл да добавяш към неприятни­те болки в стомаха пови­шената чувствителност на кожата, опънатите нерви и понижения тонус, неизменни твои спътни­ци през това време на месеца, и раздразнител­ността и отпадналост­та, страничен ефект на всяка драстична диета? Просто намали солта, яж сладки плодове вместо тортички и пий много течности. След някол­ко дни тялото ти само ще изхвърли излишното и ще се върне към нормал­ните си размери, и то за една нощ.

Искаш да продължиш да тренираш и сега. ОК ли е?

ДА! Дори е чудесно! Доказано е, че при мнозинство­то от жените спортът и активното движение се оказват супер полезни по отношение на цикъ­ла. Те облекчават досад­ните ПМС симптоми, както и регулират пре­калено обилното кръво­течение и тушират зна­чително менструални­те крампи (болезнените спазми в стомаха). И не на последно място пови­шават тонуса и облекча­ват размера на неизбеж­ното задържане на теч­ности. Типът упражне­ния, които трябва да се избягват обаче, са тези „с главата надолу“, защо­то те могат да увели­чат кръвотечението и в изключително редки слу­чаи, при определени здравословни проблеми, да доведат до припадък.

6 мита за секса по време на менструация

  • Мнозинството от мъжете се гнусят и предпочитат да изчакат. На теория звучи логично, но на практика е точно обратното.

  • Сега не може да се забременее. Дори когато цикълът ти е постоянен и течението ти в деня на секса е обилно, пак остава микроскопичен шанс да забременееш.

  • Този секс може да е вреден за здравето. В много култури и религии това е табу, а менструалната кръв се смята за „мръсна“. Но ако използвате контрацепция, не ви заплашва абсолютно нищо.

  • Няма опасност от заразяване със спин, сифилис и хламидии. Няма такова нещо. Предпазните мерки са задължителни по всяко време.

  • Сексът по време на менструация е болезнен и не носи удоволствие. Напротив, при много жени либидото е повишено заради хормоналните промени, освен това сега влагалището е по-чувствително. Резултатът са по-силни оргазми.

  • Сексът прави менструацията по-дълга. Тъй като оргазмът кара матката да се съкращава ритмично, организмът се изчиства по-бързо от менструалната кръв и кръвотечението приключва по-бързо.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар