Колкo килограма искате да свалите? -6 кг.

Изберете подходящата за вас диета

Прословутите „няколко кила в по­вече“ все повече ви дразнят? Преди да се хвърлите в гладуване или изтощи­телна гимнастика, преценете как точно трябва да се храните според вашия специфичен проблем. Чрез подходящо подбрано меню излишъците по вас скоро ще се превърнат в лош спомен.

-6 кг.

Ще би бъде необходимо повече време за освобож­даване от излишните килограми, защото те не са от вчера. Само като си помислите за диета на риба и салати, ви прилошава. Трябва ви доста­тъчна по количество вкусна храна, за да отслаб­нете, без да страдате и даже… без да си дадете сметка за това. Изберете диетата според гликемичния индекс, която ще ви стопи за 6-8 седмици с разнообразна храна.

Основен критерий: гликемичният индекс

Килограмите ви вече сериозно са се „настани­ли“, често си похапвате сладки храни, а високо­то ниво на гликемичният индекс изморява панкреаса и води до трупане на мазнини. Струва ви се, че няма да можете никога да отслабнете.

Вашата цел е на всяка цена да избегнете чув­ството на глад, като се храните обилно, но с продукти, от които ще отслабнете.

Принципът се състои в консумирането на глюциди с нисък гликемичен индекс, за да не се предизвиква обилно производство на инсу­лин. Тези „бавни“ заха­ри се изгарят от орга­низма и водят до загуба на тегло. От менюто ви трябва да изчезнат ме­дът, конфитюрите, бяла­та захар, газираните напитки, готовите плодови сокове, белият хляб, сладкишите, кифлите, картофите (освен ако са сварени цели само във вода). Може би това ви се струва невъзмож­но? Успокойте се, тази диета е съвсем проста и толкова ефикасна, че ще ви позволи бързо да излезете от порочния кръг на захарта и така да отслабнете и да се разделите с умората.

Защо диетата е ефикасна? Диетата според гликемичния индекс е единствената, потвърдена от науката. Тя е препоръч­вана дори от Международната здравна организация, тъй като намалява рисковете от диабет и затлъстяване. Това не е просто диета, а нов начин на хранене, който позволява да се поддържа оптимално тегло, без да се налагат лишения.

Как става на практика? Не приемайте този метод като диета, а пригодете ме­нюто си към нашето всекидневие, така че да можете да го поддържате в продължение на 6 седмици. Яжте листни зеленчуци в изобилие, но ограничете плодовете и киселото мляко. Заместете обичайния си хляб с пълнозърнест, включете бобовите храни, ориз от сорта басмати, пълнозърнести спагети. Що се отнася до картофите, те трябва по-рядко да са на трапезата ви – яжте ги само сварени във вода и в комбинация с различни зеленчуци.

А после? Можете цял живот да се храните според гликемичния индекс на продуктите, като наблягате на зеленчуците и плодовете, бобовите и пълнозърнестите храни. По този начин няма да напълнеете и ще положите грижи за здравето си.

Малки помощни решения

Шепичка сурови ядки или един пресен плод могат да успокоят стомаха ви в случай на глад много по-успешно, отколкото вафла или пакетче чипс.

Не се теглете всеки ден – тази диета не е от експресните, защото е свързана с постигането на ново равновесие в организма. Килограмите ви се топят по умерен, но траен начин. Качвайте се на кантара не по-често от 1-2 пъти седмично.

Примерно дневно меню

Закуска

 • зелен чай

 • кисело мляко

 • сурови орехи, бадеми или лешници (около 15 на брой)

 • 1 филия пълнозърнест хляб с малко масло

 • 1/2 грейпфрут, 1 портокал или 2 мандарини

Обяд

 • Салата от леща или боб с лук, краставица, домат, магданоз и 1 с. л. зехтин

 • 120 г пилешко месо или риба на скара, на пара или във фурната

 • 1 ябълка или 1 киви

Следобедна закуска

 • чай

 • 1 банан

 • 3 парчета черен шоколад (70% какао най-малко)

Вечеря

 • Домашна зеленчукова супа, пригот­вена без мазнина и тестени добавки

 • 1/2 порция пълнозърнести спагети или ориз басмати

 • 1/2 порция зеленчуци (без картофи)

 • 100 г риба, скариди или шунка

 • две парчета пресен ананас, 1/2 грейпфрут или 1 круша

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар