С тези съвети ще отгледате подредено и помагащо дете!

Чистене, готвене, пазаруване… Поканете детето да участва във всекидневната къщна работа, но не го натоварвайте прекалено.

Първо му предложете да поддържа собствената си стая.

Защо? Защото детето се интересува най-много от това, което пряко го засяга. Като повечето хора, и то се

дете

Поканете детето да участва във всекидневната къщна работа

смята за център на света и най-важно е собственото му пространство. Между 6 и 10 години детето е приключило с Едиповия комплекс, така че отношенията с родителите са по-спокойни и то е готово да участва в семейния живот.

Поддържането на реда в собствената стая е подходящо като първи етап. Детето може да оправя леглото (макар и не безупречно), да подрежда играчките, да отделя в специален кош нещата за пране, да избира дрехите си за следващия ден, а останалите да поставя сгънати в гардероба.

КАК ДА ПОДХОДИТЕ?

Използвайте неговото желание да се идентифицира с родителите. Разговаряйте като с равен: „Докато аз почистя в хола, ти можеш ли да сложиш ред в твоята стая?“. Успешно изпълнената мисия ще го мотивира да полага още по-големи усилия, затова го похвалете, без да прекалявате с възхищението.

Внимавайте обаче детето да не помисли, че е оставено съвсем самичко със задачата. Дайте му да разбере, че сте наблизо и можете да помогнете във всеки момент.

Искайте от него това, което е съобразено с възрастта му.

Защо? За да не го доведете до съмнения в способностите му. Ако поискате от 6-годишно дете да почисти с прахосмукачка или да подреди някой шкаф, вероятността от провал е много голяма. Неговото психомоторно развитие още не му позволява да извърши успешно такава дейност. Към 10-годишна възраст способностите му са по-големи.

КАК ДА ПОДХОДИТЕ?

Давайте му само по една задача дневно, за да не го обезкуражите или натоварите непосилно. Предложете му да свършите нещо заедно – да сгънете изпраните чаршафи, да сготвите нещо… Това е отличен начин да укрепите връзките помежду си.

Всички деца в семейството трябва дa участват.

Така се създават братски отношения между децата. Освен това задачата става по-лесна и приятна, времето върви по-бързо, пише „Журнaл“. Никой няма привилегии, всички участват поравно – за децата това означава, че всеки има своето пълноправно място в семейството, което е важно за изграждането на детската личност.

КАК ДА ПОДХОДИТЕ?

Направете „кръгла маса“, на която да определите плана за действие и всеки да каже с какво може да помогне.

Това обсъждане трябва да звучи като договор, за чието изпълнение всички ще следят. Сложете вкъщи табло, на което да отбелязвате кой докъде е стигнал. Разнообразявайте задачите – не може все едно и също дете постоянно да изхвърля боклука, докато друго само подрежда списанията.

Дайте му достатъчно време дa изпълни задачата.

Защо? Защото родителите винаги мислят, че децата им не действат с нужната бързина. Детето може лесно да се разсее от нещо, което се случва наоколо, или пък на моменти да потъва в света на богатото си въображение.

Училищният ритъм изисква постоянна концентрация, затова щом се върне вкъщи, малкият ученик се нуждае само от едно – да няма напрежение. Уважавайте тази негова потребност и не настоявайте с темповете.

КАК ДА ПОДХОДИТЕ?

Дайте му срок – това ще му помогне да не се разпилява. Този срок не бива да му оказва натиск, а само да поставя рамката, в която детето да разположи дейността си, в този смисъл тя му носи сигурност. Крайният срок прави детето по-оперативно, учи го да планира.

Помолете го да подреди книгите си и се уговорете за колко време ще свърши това. Покажете му докъде трябва да стигне стрелката на часовника. Оценете усилията му да спази уговорката.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар