12 трика за разхлаждане в летните горещини

Този любим на мнозина сезон си има и неприятна страна: с качването на температурата и повишаването на влажността става тежко не само да излизаме на улицата, но дори да спим спокойно. Как да се справим с това?

Разхлаждане

Разхлаждане

Най-популярното решение е климатикът: той с лекота създава комфортна атмосфера в спалнята. Но от сметката за тока отново може да ви облеят горещи вълни. Пък и не всеки харесва тази идея заради риска климатикът да се превърне в развъдник на бактерии.

Какво да правите, ако по екологични или финансови причини нямате климатик? Изглежда невъзможно, но как тогава са се справяли навремето бабите и дядовците ни? Оказва се, че преди появата на климатиците, хората са си имали свои начини за преборване на горещината в летните нощи. Ето някои от тях.

 1. Изберете памука. Зарежете модерните материи за по-хладен сезон. Лекият светъл памук „диша“ прекрасно и помага на тялото да се вентилира.
 2. Възползвайте се от хладилната камера. Не само за изстудяване на напитки. Поставете чаршафите в найлонов пакет и ги оставете за няколко минути в камерата на хладилника, преди да си легнете. Това няма да ви разхлажда през цялата нощ, но ще ви осигури комфорт преди заспиването.
 3. Хладката вода помага. Можете да намокрите завивките си с хладка вода, да ги изцедите добре и да се завиете с тях.
 4. Домашно изработен климатик. Пред вентилатора сложете съд с кубчета лед. Като пуснете вентилатора, хладката изпаряваща се влага ще се насочи право към вас с потока въздух, раздвижван от вентилатора.
 5. Пулсът. Ако трябва да се охладите не просто бързо, а незабавно, сложете парче лед или хладен компрес на основните места, където се напипва пулсът: китките, шията, сгъвката на лактите, под коленете, глезените.
 6. В прохладна самота. Колкото и да е неприятно за влюбените двойки, индивидуалното спане е далеч по-прохладно от това в обятията на любимия. Нежностите с партньора повишават температурата на тялото.
 7. Нека душът да е хладък. През лятото така можете да разхладите тялото и да заспите много по-лесно и приятно.
 8. По-далеч от котлона. Вместо да приготвяте сложни гозби с дълга термична обработка и така да загрявате цялата къща, се придържайте към меню от студени (или на стайна температура) блюда. Те се възприемат бързо от организма, а това означава, че тялото няма да прегрява от излишна енергия, губена за преработването на по-тежката храна.
 9. По-ниско, Горещият въздух се вдига нагоре, затова по възможност в много гореща нощ лягайте да спите по-близо до пода. Ако например живеете – или през лятото се озовете – в двуетажна къща, то спането ще е много по-прохладно, ако сте на първия етаж.
 10. Мокра завеса. Можете да охладите цялата стая, ако закачите пред отворения прозорец мокър чаршаф.
 11. Прохладата започва от краката. Те реагират много бързо на промени в температурата. Затова преди да си легнете, поставете за кратко краката си в леген с хладка вода. Или оставете съд с вода до леглото за през нощта, за да можете в даден момент бързо да се охладите по този начин.
 12. В поза „звезда“. Ако леглото ви е широко и имате много място, можете да си позволите да спите в поза „звезда“ – с разперени ръце и крака. Това позволява на въздуха да циркулира по-добре и по-малко да се потите.

 

Трябва да изглеждате красиви и в дома си!

6 съвета за дълготраен грим

ТЕСТ: Какъв бански е за вас?

Как да държите комарите надалеч или да облекчите сърбежа след ухапване

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар