Хамамът – удоволствие от векове!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Наследен от римските терми и въведен в Изтока от турците, хамамът е баня с температура на водата от 50° С, на­ситена с влага, към която са добавени аромати от борово и евкалиптово мас­ло, известни с успокояващото и прочис­тващото си действие.

КАКЪВ Е ЕФЕКТЪТ?

Това затворено и мрачно помещение, украсено с изискани ориенталски орна­менти, е преди всичко място за почивка, в което можете да помислите само за себе си. Топлината и влагата създават благоприятни възможности за отпуска­не. Стресът и мускулното напрежение изчезват. Силното изпотяване омеко­тява кожата и освобождава организма от токсините.

ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА ВОДИ ЛИ ДО ОТСЛАБВАНЕ?

За съжаление не! Един сеанс в хамама ще помогне на тялото ви да се освобо­ди само от задържаната вода. Поради тази причина силно се препоръчва да се пият много течности – до един литър, преди, по време и след сеанс, за да се възстанови водата в организма.

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МО­МЕНТ ЗА ТУРСКА БАНЯ?

Ако ви предстои усилена дейност сле­добеда, избягвайте хамама сутрин. Топ­лината и обстановката водят до силно разтоварване, което може да ви накара да се чувствате сънени през целия ден. Предпо­читайте късния следобед след напрегнат ден или един час след усилени физически упражнения, за да разтоварите мускулите си.

 НЕОБХОДИМ ЛИ Е СПЕЦИАЛЕН СПОРТЕН ЕКИП?

Не, но в зависимост от обстановката изискване­то е да носите джапанки, бански костюм и парео. Добре е да имате на разположение голяма хавлиена кърпа или халат. В някои хамами предлагат черен сапун.

КАК ПРОТИЧА ЕДИН СЕАНС?

Преди да влезете в хамама, измивате тялото си със сапун под душа. После влизате в предверието. Сядате за няколко минути, за да се приспособите към топлината. След това преминавате в най- топлото помещение и там почивате седнали или легнали. Избирате най-удобната за вас поза.

АКО Е ПРЕКАЛЕНО ГОРЕЩО?

По принцип стопроцентовата влага се понася доб­ре от организма. Ако все пак ви стане прекалено топло, не се колебайте да се придвижвате от едно помещение в друго – по-хладно, и да използвате ду­шовете и басейна за охлаждане.

КАК ДА СЕ ЗАСИЛИ БЛАГОПРИЯТНОТО ДЕЙСТВИЕ?

След сеанса можете да се подложите на пилинг, да вземете душ с хладка вода и накрая да ви направят масаж с ароматни масла. При това положение ко­жата се възстановява в дълбочина. Повечето от салоните, които предлагат хамам, включват в ус­лугата и тези допълнителни процедури.

КОЛКО ЧЕСТО ДА СЕ ХОДИ НА ТУРСКА БАНЯ?

Един път седмично да се посещава хамам е доста­тъчно за премахване на стреса и освобождаване от всички мускулни напрежения. Ако се чувствате пре­калено изтощени, можете да посветите след това един следобед на пилинг, грижи за косата и масаж.

Магия за красота…от всички кътчета на планетата

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар