Аква Фитнес

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Аква фитнесът е един от най-новите спортове в България, обещаващ да се превърне в мода. Практикува се целогодиш­но защото часовете могат да протичат и в закрит басейн, а температурата на водата трябва да е около 27 С. Особено препоръчителен е за лятото, тъй като не натоварва сърцето, а заедно с това охлажда тялото. За разлика от повечето спортове не се изпотявате, даже напротив – докато работите за извайване на фигурата си, през  цялата тренировка се чувствате свежи.

ТРЕНИРОВКАТА ПО АКВАФИТНЕС продължава между 45 и 60 минути. Из­ползват се специфични уреди – дъмбели, т. нар. нудъл (който прилича на макарон), колани и дъски. Те са от дунапрен и не тежат, а увеличават съпротивлението на водата. Часът започва със загряване на мускулите, следва 15-минутно тичане и впоследствие се работи за отделните групи – корем, бедра, седалище, раменен пояс, бицепс, трицепс и гръдни мускули. Приключва със стречинг.

ПРЕДИМСТВА

Водата прави естествен масаж и отнема отри­цателната енергия. Благодарение на съпротивле­нието, което тя оказва на всяко движение, рабо­тата на мускулите е балансирана и интензивна до степен, която всеки може да регулира сам, без да натоварва сърцето си. Разходът на калории е мно­го по-висок в сравнение с обикновения фитнес, при това без натоварване върху гръбначния стълб, ставите и сухожилията. Намалената гравитация свежда риска от травми до минимум, а по-ниската температура в басейна от тази на тялото прово­кира допълнителен разход на калории. С аквафитнес могат да се занимават хора без специална физическа подготовка. Не е необходимо дори да умеете да плувате, защото дълбочината на басейна е от 1,40 до 1,60 м. Такъв тип спорт е полезен и за хора с травми, с остеопороза, със заболявания на опорно-двигателния апарат и бре­менни жени.

ХРАНА, НАПИТКИ

Не трябва да се храните поне половин час преди тренировка, за да имате тонус и да изпълнявате упражненията ефективно. Добре е да пиете много вода, витамини и изотонични напитки. Изостар например е подходящ за такива случаи. Той възстановява необходимите витамини и минерали, които са се отделили с потта по време на тренировка. При тяхната липса спада нивото на енергия, която човек може да изразходва, и намалява способността му за по-интензивни натоварвания.

ПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ ЗА ТРЕНИРОВКА

Това са сутрешните часове, защото тогава метаболизмът е ускорен и се изгарят повече калории. Тогава организмът е по- свеж и не се е натрупала умора. Тренировката зарежда с енер­гия. За да има ефект, аквафитнесът трябва да се практикува минимум два пъти седмично.

ЕКИП

Подходящо е да сте облечени с цял бански

ЕФЕКТ

Аквафитнесът се препоръчва за всички възрасти и за различ­ни нива на физическа подготовка, защото има много добро натоварване с минимален стрес върху тялото. При по-дълго спортуване подобрява сърдечната дейност, повишава изд­ръжливостта на мускулите и нормализира кръвното наля­гане. Ускорява обмена на кислород в кръвта и обмяната на веществата. Съпротивлението й прави масаж, подобряващ циркулацията на кръвта, а по-бавното темпо на изпълнение дава възможност за по-добър контрол на техническото из­пълнение на движенията. Постоянното съпротивление спо­мага за повишаване на мускулния тонус.

Водни упражнения за отслабване

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар